Batman'ın Sason ilçesindeki bal üreticileri, havaların ısınması ve çiçeklerin açmasıyla birlikte kovanların bakımını yapmaya başladı.

Kovanlarının bakım mesaisini büyük bir özveriyle yapan üreticiler, bu yılki bal hasadından umutlu.

Sason ilçesinde yaklaşık 22 yıldır arıcılık yaptığını belirten Nesim Şahin, İLKHA muhabirine, bu mesleği çok sevdiğini söyledi.

Nesim Şahin

"Arı bakım ve çoğaltma sezonudur"

Arıcılık mesleği sayesinde ailesinin geçimini sağladığını belirten Şahin, "Bu meslekten dolayı ekmek yiyorum. Şu anda arı bakım ve çoğaltma sezonudur. Arıları bölüyoruz, çoğaltıyoruz. Ana arı üretiyoruz. Bu sene çok iyi yağmur yağdı. Yağmurdan dolayı çiçeklerimiz suyunu aldı. Bundan dolayı bu sene yüksek bir rekolte bekliyoruz." dedi.

"Organik bal üretiyoruz"

Geçen sene baldan istedikleri verimi alamadıklarını ifade eden Şahin, "Geçen sene 3 tona yakın bal aldım. Bu sene daha fazla almayı düşünüyoruz. 450 kovanım var. Balı genelde perakende olarak satıyoruz. Organik bal üretiyoruz. Geçen sene balın kilosunu 700-750 liradan sattık, bu sene ise bin liradan satarız diye düşünüyorum." diye konuştu.

Bayram Çelik

"Allah nasip ederse güzel bir ürün alacağız"

Yaklaşık 25 yıldır Sason bölgesinde arıcılık yaptığını aktaran bir diğer bal üreticisi Bayram Çelik, "Sason'da bitki örtüsünün zengin olması nedeniyle çok kaliteli bir bal elde ediyoruz. Bu sene yağışlar güzel oldu. Allah nasip ederse güzel bir ürün alacağız. Devletten isteğimiz yayla yollarının yapılmasıdır. Bir de Adana'dan boş kovan getiriyoruz. Mümkünse bu bölgede kovan üretim merkezi kurulursa çalışmalarımızı daha da ileriye götüreceğiz." ifadelerini kullandı.

"Arılarımız güzel bal veriyor"

Ballarının çok kaliteli olduğunu savunan Çelik, şöyle devam etti:

Brent petrolün varil fiyatı 84,36 dolar Brent petrolün varil fiyatı 84,36 dolar

"Genelde Kafkas arısı üzerine çalışıyoruz. Nedeni de güzel bir bal veriyor. Saldırgan olmayışlarından dolayı bu arıyı tercih ediyoruz. Balımız Anzer balından daha da güzeldir. Bunu iddia ediyoruz. Reklamımızın olmamasından dolayı sahipsiz kalıyoruz. Bundan dolayı balımız Türkiye genelinde rağbet görmüyor. Her sabah arılarımızın yanına geliyoruz. Şu anda oğul verme mevsimidir. İnşallah baba mesleğini ileriye kadar götüreceğiz." (İLKHA)

Kaynak: ilkha