Özel bir firma tarafından Tozluca köyüne getirilen 25 litre kapasiteli zirai ilaçlama dronu, bölgede ilk kez bir çiftçinin patates tarlasında kullanıldı. Bu yenilikçi yaklaşım, çiftçilere zararlı böceklerle mücadelede büyük destek sağlamak amacıyla hayata geçirildi.

Böcek Mücadelesinde Yeni Bir Boyut: Havadan İlaçlama

Bölgelerinde aşırı böcek istilasının yaşandığını ve bu durumun özellikle patates üretimini olumsuz etkilediğini belirtti. Dronla havadan ilaçlama yaparak bu zararları minimuma indirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Korkmaz, "Böcekler patateslerimizi yiyecekler. Traktörle ilaçlama yaparsak yaklaşık yüzde 15 rekolte kaybı yaşanır. Biz ise havadan ilaçlama yaparak bitkileri ve çevreyi korumayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda dronumuz, gübreleme işleminde de çiftçilere destek oluyor." dedi.

Yenilikçi Çözüm: Dronlarla Etkili Mücadele

Op. Dr. Aydoğan: Obezite, çağımızın pandemisi sinsi bir hastalıktır Op. Dr. Aydoğan: Obezite, çağımızın pandemisi sinsi bir hastalıktır

Özellikle bölgede dolu nedeniyle yaşanan zararların ciddi boyutlara ulaştığını belirten Korkmaz, sıvı gübreleme yöntemiyle müdahale ederek zararları minimize etmeye çalıştıklarını ifade etti. 25 litre kapasiteli dronun, yaklaşık 15-20 dakikada 25 dönümlük bir araziyi ilaçlayabilecek kapasitede olduğunu sözlerine ekledi.

Dronun planlı bir şekilde tarlaya ilaç atarak, bitkileri ve toprağı en etkili şekilde koruduğunu belirten Korkmaz, bu uygulamanın maliyetleri düşürdüğünü ve rekolte kaybını engellemeye yardımcı olduğunu vurguladı. Yenilikçi yaklaşım sayesinde çiftçilerin verimini artırarak, tarım sektöründe modern teknolojinin getirdiği avantajları en iyi şekilde kullanmalarının hedeflendiğini ifade etti.