Diyarbakır'ın Çınar İlçesi ve Düzova (Kerhêta) Köyü, tam dört gündür elektrik sorunuyla boğuşuyor. Dağıtım şirketi DEDAŞ, kaçak kullanım ve abonelik eksikliği iddialarıyla gerekçelendirirken, köylüler ise abonelik başvurularını yaptıklarını, ancak kendilerine aşırı yüksek cezalar kesildiğini öne sürdüler.

Silvan’da elektrikli bisikletli gence çarpan araç sürücüsü gözaltında Silvan’da elektrikli bisikletli gence çarpan araç sürücüsü gözaltında

Bu sorun sadece Düzova (Kerhêta) Köyü'nü değil, yakınındaki Yaprakbaşı (Barê) Köyü'nü de etkiliyor. Bugün, Yaprakbaşı ve Aşağıkonak arasındaki elektrik tellerinde meydana gelen kopma nedeniyle enerji kesintisi yaşandı. Köylüler DEDAŞ'ı aradıklarını ancak DEDAŞ yetkililerinin can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle köye gelmek istemediklerini iddia etti.

Olayın merkezinde Yaprakbaşı (Barê) Köyü'nde yaşanan ilginç bir diyalog var. Yaprakbaşı Köylüleri, DEDAŞ'ı aradıklarında, yetkililerin kendilerine "komşu köy ile kendi aranızda kavga edin, kendi aranızdaki sorunu çözün, sonra gelir bağlarız" şeklinde cevap verdiğini öne sürdüler.

Düzova (Kerhêta) Köyü'nde yaşayan çiftçilerden Nakşibendi Demirtaş, DEDAŞ ekiplerini çağırdıklarında can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle gelmeyeceklerini söylediklerini iddia etti. Ayrıca Demirtaş, DEDAŞ'ın "sizin sorununuz komşu köy yüzünden, gidin onlarla halledin, sonra gelip elektriğinizi bağlarız" dediğini aktardı. Ancak Demirtaş, can güvenliklerinin olmadığını iddia ettikleri DEDAŞ çalışanlarına karşı köyde böyle bir sorunun olmadığını belirtti.

Sorunun çözümü için Çınar İlçe Kaymakamlığı ile görüşen Demirtaş, herhangi bir sonuç alamadıklarını ve gerginliğin devam ettiğini ifade etti.

Çınar İlçesi'ne bağlı Düzova (Kerhêta) Köyü'nde ise durum daha da vahim. DEDAŞ, köydeki elektrikleri keserek elektrik direklerini ve trafolarını söktü. Köylüler, bazı abonelerin borçlu olmalarına rağmen elektriksiz bırakıldığını ve cezalandırıldığını iddia etti.

Çiftçilik yapan Maruf Kanat, kendisine 320 bin lira ödenmemiş faturası nedeniyle 10 milyon lira ceza kesildiğini öne sürdü. Kanat, DEDAŞ'ın uygulamalarının köyde büyük sıkıntılara yol açtığını ve tarlalarını sulayamadıkları için ekinlerin kurumak üzere olduğunu belirtti.

Bu tatsız olay, Diyarbakır köylerindeki elektrik meselesinin çözümü konusunda tansiyonun yükselmesine neden oluyor. Mahkemelerde süregelen iddiaların neticesi ve DEDAŞ'ın yaklaşımı merakla bekleniyor.