Dünya genelinde birçok sivil toplum örgütünün öncülüğünde, tütün ve tütün mamullerinin kullanımına karşı yürütülen kampanyalar devam ediyor.

Elektronik Sigara Kullanımı Artıyor

Sigara karşıtı mücadele sürerken, son dönemde dünya genelinde elektronik sigara kullanımında ciddi bir artış gözlemleniyor.

Gençlerin Sağlığı Üzerindeki Etkileri İncelendi

Ohio State Üniversitesi'ne bağlı hastanenin Tütün Araştırmaları Merkezi ve Güney Kaliforniya Üniversitesi (USC) Keck Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar, elektronik sigara kullanımının gençlerin sağlığı üzerindeki etkilerini inceledi.

Bronşit ve Nefes Darlığı Riski Artıyor

2014-2018 döneminde yapılan araştırmada, yaklaşık 7 bin gencin son 30 gün içinde elektronik sigara, esrar veya normal sigara kullanımına ilişkin anket yapıldı. Elde edilen sonuçlara göre, son 30 gün içinde elektronik sigara kullanan gençlerde bronşit semptomlarının ortaya çıkma olasılığının yüzde 81 daha fazla olduğu belirlendi. Aynı şekilde nefes darlığı yaşama riski de yüzde 78 daha yüksek bulundu.

Elektronik Sigara Ürünlerinin Etkileri İncelemeye Alınmalı

Araştırmacılar, elektronik sigara kullanımının solunum yolu rahatsızlıklarına ilişkin riskleri artırdığını ve bu verilerin elektronik sigara ürünlerinin satışına ilişkin düzenlemelerde dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Elektronik Sigara Kullanımının Gençler Arasında Yaygınlaşması

Prof. Dr. Karabudak: MS tedavi edilebilir bir hastalıktır Prof. Dr. Karabudak: MS tedavi edilebilir bir hastalıktır

Elektronik sigara kullanımının gençler arasında yaygınlaştığına dikkat çeken araştırmacılar, 2019'da bu oranın yüzde 25,7'ye ulaştığını belirtti. 2022 verilerine göre ise lise öğrencilerinin yüzde 14,5'i elektronik sigara kullanıyor.

Sağlığa Zararlı İçerikler

Elektronik sigaranın içeriğinde tatlandırıcılar ve akciğere zarar veren oksidan metaller gibi bilinen zararlı maddeler bulunduğu biliniyor. Bu durum, elektronik sigara kullanımının gençlerin sağlığı üzerindeki risklerini artırıyor.