• ​İş dünyası temsilcileri bir araya geldi
  • KHK mağdurlarından HÜDA PAR'a ziyaret
  • "Bir haftalık ara tatil uygulaması yerinde bir karardır"
  • ​İş dünyası temsilcileri bir araya geldi
  • KHK mağdurlarından HÜDA PAR'a ziyaret
  • "Bir haftalık ara tatil uygulaması yerinde bir karardır"

Ergani Köylerde Bağbozumu Telaşı

Ergani Köylerde Bağbozumu Telaşı
Bölgede olduğu gibi, Diyarbakır'ın Ergani Köylerinde de köylünün en önemli geçim kaynaklarından birisi olan kuruluk üzüm, pestil, cevizli sucuk hasadına başlandı.

 Bağbozumu ve hasat nedeniyle tüm aile biriyleri dört koldan çalışmaya başladı. Bir kısmı üzüm keserken, çocuklar tanelemeye, anneler yağlamaya, babalar ise sermeye başladı.

Üzüm üreticisi için bir başka şenliktir bağ bozumu zamanı… Binbir emekle yetişen üzümlerin tiyeklerden kesilmesi, toplanması, işlenmesi tüm aile hatta sülalanin biraraya gelip, keyifle zaman geçirmesinin de aracıdır aynı zamanda.

Bağcılığın, yanlış bağ kesimi, imara açılan bağ alanları ve çeşitli bitki hastalıklarından dolayı azaldığına değinen köylüler, bir zamanlar çeşit çeşit üzümün yetiştiği bağların azalması kayıp olduğunu söyledi.

ERGANİ ÜZÜMÜ 20 GÜNDÜR PİYASADA

Ergan'ini Ortaağaç, Hilar, üzümlü ve ortayazı bağlarında, Bağcılar tarafından yetiştirilen üzüm, eylül ayının başlarında piyasaya çıkıyor.
Tezgaha iner inmez üzümün alıcı bulduğunu belirten Satıcılar, "Ergani üzümüne her yıl olduğu gibi bu yıl da oldukça fazla ilgi var. Ergani üzümü normal üzümlerden daha pahalı olmasına rağmen kapışılıyor. 

14516517_1682337295415501_3525563166481221373_n.jpg

Ergani Gazetesi sorularını yanıtlayan üreticiler, Köyün geçim kaynaklarından biri olan üzümün getirisinin ne kadar olduğunu sorduğumuzda bir üretici, “Mesela bizim iki ton üzüm gelir. Yaklaşık 15 bin lira eder, ama sadece işçiliğe verdiğimiz para 6 bin lira. İşçiliği çok yoğun olduğu için cazip bir parası yok” yanıtını veriyor.

PEKMEZ PESTİLİ

Sağlık açısından saymakla faydaları bitirilmeyen ve vitamin deposu olarak bilinen pekmez pestilin büyük zahmetlerle yapıldığı ve çiftçilerin bunu zevkle yaptığı görülüyor.

Kışın her evin sofralarında olması gereken pekmez pestilin, bağ sahibi olan köylülerin geçim kaynağı olarak sonbahar aylarında başlanılıyor. Çiftçiler tarafından bağlardan toplanan bağbozumu üzümler, şire yapılmak üzere dev kazanlarda kaynatarak büyük uğraş gösteriliyor.

Köylüler, Kazan içerisinde kaynayan şirenin bulamaç haline gelmesinden sonra kesme, kırma, cevizli sucuk ve pestil yapıldığını söyledi.

Köylüler bağlardan topladıkları üzümleri önce ayaklarıyla ezdikten sonra suyunu büyük kazanlara boşaltıyor. Daha sonra sürekli karıştırarak istenilen kıvama gelmesi sağlanıyor. Ardından soğuması için bekletiliyor. Kaynatılan şıra bezler üzerine dökülerek pekmez ve pestil haline getiriliyor.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÜYE İŞLEMLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 1966 Ergani Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 05322056493