HAMAS, yaptığı açıklamada  "Filistin topraklarında herhangi bir yabancı askeri gücün bulunmasını reddettiğimizi bir kez daha vurguluyoruz." dedi.

Geçici liman dâhil insani yardım girişi için kullanılan yolların hiç birinin Filistinlilerin kontrolünde olacak kapılara alternatif teşkil edemeyeceğini vurgulayan HAMAS, işgal kuvvetlerinin Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırıların yol açtığı felaket sebebiyle Filistin halkının ihtiyaç duyduğu insani yardıma ulaşma hakkı olduğunu kaydetti.

 İşgal limanı olarak nitelendiriliyor

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda Hakkı Özel Raportörü Michael Fakhri, mart ayı başlarında yaptığı açıklamada, ABD'nin Gazze'ye yardım götürmek için geçici bir liman kurma planının "Amerikan kamuoyuna yönelik alaycı bir oyun olduğunu ve kitlesel açlığı önlemeyeceğini" söylemişti.

Mısır'da Gazze ile dayanışma için protesto düzenleyen öğrenciler gözaltına alındı Mısır'da Gazze ile dayanışma için protesto düzenleyen öğrenciler gözaltına alındı

Fakhri, "Ne iskele ne de Gazze'ye hava yoluyla yapılan yardımların artması açlıktan ölümleri engellemeyecek" diyen BM Gıda Hakkı Özel Raportörü Michael Fakhri, siyonist rejimin ana müttefiki ABD'nin böyle bir tedbire başvurmasının "alaycı bir şekilde saçma" olduğunu söylemişti.

Bu hamlenin "bilhassa Kasım ayındaki ABD başkanlık seçimleri yaklaşırken Amerikan iç kamuoyuyla bağlantı kurmaya yönelik bir performans" olduğunu söyleyen BM raportörü, siyonist rejimi Gazze'ye kasıtlı bir "açlık kampanyası" yürütmekle suçlamıştı.

Öte yandan Filistinli halkı ve aktivistler de bu limanı "işgal limanı" olarak nitelendiriyor. Filistinliler, inşa edilecek limanda işgal ordusunun muhakkak çıkarlarının olduğunu, ABD'nin Gazze halkının menfaatini düşünmediğini belirtiyor. Filistinliler, ABD'nin gerçek arzusunun insani yardım olmadığını, yardımların karadan daha fazla ulaştırılabileceğini, ancak buna engel olunduğunu ifade ediyor. (İLKHA)

Kaynak: ilkha