Kazılarda işçi sayısı 12’den 70’e çıkarıldı. Böylece 9 asırlık tarihi eserin ortaya çıkarılması için planlanan süre 1 buçuk yıla indirildi.

Harran Sarayı, Doğu Roma, Emevi, Zengi Atabeyliği ve Eyyübi dönemlerine ait izler taşıyan önemli bir kültür mirası. Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, kazılara 10 yıldır devam ettiklerini söyledi.

Önal, kazılarda özellikle sarayın iç kısımlarına yoğunlaştıklarını belirtti. Sarayın içindeki odaların tematik olarak düzenleneceğini ve ziyaretçilere tarihi bir yolculuk sunacağını ifade etti.

Önal, “Sarayın içindeki odalarda o dönemde yaşamış bilim insanlarının eserleri, icatları, savaşçıların zırhları gibi unsurlar yer alacak. Ziyaretçiler, saraya ahşap bir köprüyle girecek ve sarayın çokgen kulelerini, hamamını ve galerisini gezecek.” dedi.

Önal, kazılarda işçi sayısının artırılmasıyla birlikte çalışmaların hızlandığını ve 1 buçuk yıl içinde tamamlanmasının planlandığını kaydetti. Önal, “Kültür ve Turizm Bakanlığımızın proje desteğiyle daha önce 12 olan kazılardaki işçi sayımız şu anda 70’i aştı. Yine restorasyon ekipleri de mevcut. Dolayısıyla daha önce yıllarca yapmayı planladığımız işi şu anda 1 buçuk yılda tamamlamayı düşünüyoruz.” diye konuştu.

Önal, ayrıca Harran Sarayı’nın serinliğiyle de dikkat çektiğini söyledi. Önal, “Harran Sarayı dışarıya göre çok çok serin. Yani şu an dışarıda 45 derece. Saray odaları içerisinde ise sıcaklık yaklaşık 30-35 dereceye düşüyor. Çünkü 3 metre kalınlığında beden duvarları, 7 metre yüksekliğinde odalar bulunuyor. O da bu mekanın oldukça serin olmasını sağlıyor.” dedi.

Şanlıurfa'da yabancı uyruklu bir şahsın bir çocuğa cinsel taciz iddiası ilçeyi karıştırdı! Şanlıurfa'da yabancı uyruklu bir şahsın bir çocuğa cinsel taciz iddiası ilçeyi karıştırdı!

Harran Sarayı kazısı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın finansmanı, Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Müze Müdürlüğü koordinasyonunda Türk Tarih Kurumu Başkanlığı, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Harran Üniversitesi ve Harran Kaymakamlığı desteğiyle yürütülüyor .