Sözde bağımsız olan Uluslararası Af Örgütünün, Afganistan halkının güvenliğine yönelik çalışmaları hedef alan açıklamalarına İslam Emirliği hükümetinden tepki geldi.

Afganistan İslam Emirliği, İngiltere merkezli Uluslararası Af Örgütünün maksatlı ve yanıltıcı iddialarını yazılı açıklamayla ret etti.

Güvenlik amaçlı olarak başkent Kabil'de kurulmak istenen kamera sistemini, "İnsan haklarını ihlal etmek, özel alana girmek ve kısıtlamalar getirmek" şeklinde yorumlayarak dünya kamuoyunu yanıltan sözde Uluslararası Af Örgütü'nün kasıtlı açıklamalarına tepki gösteren Afganistan İslam Emirliği, söz konusu uygulamanın özel alana müdahale etmek anlamına gelmediğini vurguladı.

İslam Emirliği'nden yapılan açıklamada, "Bu tür asılsız iddiaları tamamen reddediyoruz. Çünkü; ABD ve NATO, kendi amaçları doğrultusunda istihbarat bilgileri toplamak için Kabil dahil, ülkenin her bölgesine balon yerleştirerek gözetleme operasyonları gerçekleştirirken, neden insan hakları ve mahremiyet savunucuları 'İhlal var' diyerek bunlara karşı ses çıkarmadı?" denilerek Uluslararası Af Örgütü'nün bu konuda art niyetli olduğuna işaret edildi.

Rusya, iki Alman bankasının Rusya'daki varlıklarına el koyma kararı aldı Rusya, iki Alman bankasının Rusya'daki varlıklarına el koyma kararı aldı

İslam hukukundaki ilkelerin hatırlatıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Herkes biliyor ki, güvenlik kamerası kurulumu sadece Afganistan'da değil; tüm dünya ülkelerinin her şehrinde ve başkentinde yaygındır. İslam Emirliği aynı zamanda halkın tüm haklarını koruyan ve tüm Şeriat ilkelerini dikkate alan güvenliği korumaya da kararlıdır. İslam hukukunda kimsenin özel alanına girmek veya onu gözetim altına almak caiz değildir."

Kabil'de kurulan kamera sistemlerinin, halkın yararı ve talebi üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından bazı yerlere yerleştirildiği belirtilen açıklamada, "Kameraların kurulumu için özel bir yer belirlenmemiştir. Ayrıca tüm kameraların bağlı olduğu kontrol odasının güvenli sağlanmış olup hiç kimsenin buralara erişim hakkı yoktur." denildi.

Açıklamanın sonunda, "Uluslararası Af Örgütü'nden ve diğer kuruluşlardan Afganistan'ın temel gerçeklerine bakılarak görüşlerini açıklamalarını talep ediyoruz." ifadelerine yer verildi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha