Dünya Kitap Severler Haftası'nın gölgesinde, kitap okumanın taşıdığı önemi vurgulayan Eğitimci Yazar Dr. Orhan Ay, kitapların derin anlamlarını keşfetmede, ifade yeteneğini geliştirmede ve insanların birbirini anlamasında ne kadar etkili olduğunu belirtiyor.

Kitap Okumanın Hayatımıza Kattığı Değer

Kitap okumanın sunduğu sayısız faydaya dikkat çeken Dr. Ay, "Kitap okuma alışkanlığının sağladığı faydalar saymakla bitmez. Hayatımızın her köşesinde bu değerleri gözlemleyebiliriz." diyor.

Ebeveynlerin Örnek Olması Önemli

Eğitimci Yazar Dr. Orhan Ay, kitap okuma alışkanlığının kazandırılmasında ailelerin kritik rol oynadığına dikkat çekiyor. Ay, "Aileler çocuklarına kitap okuma alışkanlığını kazandırmak istiyorlarsa, önce kendilerinin bu alışkanlığı benimsemesi ve evde kitap okuma saatleri belirlemesi önemlidir. Aynı zamanda çocuklarına kitap okumanın değerini ve önemini sık sık anlatmalılar." önerisinde bulunuyor.

Türkiye’nin “Genç Üniversiteleri” dünyanın en iyileri arasında Türkiye’nin “Genç Üniversiteleri” dünyanın en iyileri arasında

Kitap Okumanın Önemi

Kitap okumanın neden bu kadar vurgulandığına dair soruya cevap olarak Dr. Ay, "Kitap okuyan insan kendini daha iyi keşfeder, dünyayı daha iyi anlar, insanlarla daha iyi iletişim kurar, kelime dağarcığı gelişir ve bu da daha etkili bir konuşma yeteneği kazandırır. Hem ruhsal hem de zihinsel olarak olumlu etkiler sağlar. Eğer çocuğumuzun başarılı bir birey olmasını istiyorsak, düzenli olarak ona kitap okuma alışkanlığını kazandırmalıyız." şeklinde cevap veriyor.

Kitap Okumanın Okul Başarısına Katkısı

Dr. Ay, kitap okumanın okul başarısına olan büyük etkisini vurgulayarak, "Yeni nesil soru tiplerinde sadece bilgiyi bilmek yetmez, bilgiyi yorumlayabilme yeteneği önemlidir. Düzenli kitap okuyan öğrenciler, soruları daha etkili bir şekilde çözebilirler. Üniversite tercihi, sınav başarısı gibi hedeflerinde daha kolay ilerleyebilirler. Velilere şunu öneriyoruz: Hem siz kitap okuyun hem de çocuklarınızı kitap okumaya teşvik edin; çünkü aile, çocuğun ilk ve en önemli eğitim kaynağıdır." şeklinde konuşuyor.