Türkiye'nin bu yıl aşırı sıcaklarla mücadele ettiği bir dönemde, özellikle doğu ve güneydoğu illerinde sıcaklar doruk noktaya ulaştı. Malatya'da yaşanan Eyyam-ı Bahur sıcaklarının etkisi, ilginç bir deney ile gözler önüne serildi.

Dünyanın ilk "Ayakkabı Profesörü" unvanına sahip Malatyalı ayakkabı tamircisi Mehmet Ceyhan, sıcak havanın insan yaşamını nasıl etkilediğini ilginç bir deneyle ortaya koydu. Termometrelerin 43 dereceyi gösterdiği Malatya'da, Ceyhan dükkanının önünde sıcak hava deneylerini gerçekleştirdi.

Malatya'da, Artan Sıcakların Etkisi Yumurta Deneyiyle Kanıtlandı

Deneyde Ceyhan, biri teneke kapağın içine, diğeri ise su dolu bir kaba konulan iki yumurta kullanarak gözle görülür sonuçlar elde etti. Güneşin etkisi altında gerçekleşen deneyde, teneke kapağının üzerine kırılan yumurta 20 dakika gibi kısa bir sürede kızarmaya başladı. Aynı anda su dolu kaba konulan yumurta ise 2 saatlik bir süreç sonunda haşlanmış olarak pişirildi.

Malatya’da otomobil takla attı: 2 yaralı Malatya’da otomobil takla attı: 2 yaralı

Mehmet Ceyhan, yaptığı deneyin amacını açıklarken, "Malatya bu günlerde hava sıcaklığı 42-43 dereceyi görüyor ancak barajlarda nem oranından kaynaklı sıcaklığın etkisi 50-52 dereceye kadar çıkıyor. Biz de bu sıcak havada bir deney yapmak istedik. Bir teneke kapağına bir yumurta kırıp yere bıraktık. Yerin ve havanın sıcaklığıyla yumurta 20 dakikada pişti. Bir de yumurta haşlama deneyi yapalım dedik. İçerisinde su bulunan bir kavanozun içerisine bir yumurta koyup sıcak havaya bıraktık. O da 2 saatte rafadan olarak pişti. Bunu sadece Malatya'da havaların ne kadar sıcak olduğunu insanlara göstermek için yaptık. Rabbim bu sıcak havada çadırlarda, konteynerlerde kalan vatandaşların yardımcısı olsun. Gerçekten çok sıcak ve bunaltıcı bir hava var." şeklinde konuştu.

Malatya'da gerçekleştirilen bu ilginç deney, sıcak hava koşullarının insan günlüğünü nasıl etkilediğini görsel bir şekilde ortaya koyması bakımından dikkat çekici bir örnek olarak değerlendiriliyor.