Batman'da mobilya tamir ve döşemelerini yapan sektör temsilcileri, mobilya ve kanepe fiyatlarında yaşanan fahiş artışlardan dolayı vatandaşın eski koltuk ve mobilyalarını değiştirmek yerine tamir ettirmeye yönlendirdiğini söyledi.

Vatandaşın bu şekilde yüksek maliyetten kaçındığını belirten sektör temsilcileri, 80 bin liralık koltuk takımını 20 bin liraya yenilediklerini, 25 bin liralık mutfak dolaplarını ise 2-3 bin liraya tamir ettiklerini belirti.

Daha önde ayda 3-4 tane yeni mutfak dolabı ve bir yatak odası sattığını belirten mobilya ustası Osman Çiftçi, artan fiyatlardan dolayı halkın yenisini almak yerine tamir etmeyi seçtiğini ifade etti.

Mobilya ve kanepe sektöründe yaşanan durgunluğun tamire olan ilgiyi artırdığını ifade eden sektör temsilcileri, yetkililere yaşanan fahiş artışlara karşı çözüm bulmaları çağrısında bulundu.  

"Yüksek fiyatlar tamire yönelmeyi artırdı"

Yüksek fiyatların halkı tamire yönlendirdiğini belirten mobilya döşeme ve tamir ustası Ebedin Emlük, "Koltuk ve mobilya sektöründe artık yenisi alınamıyor. Bu da haliyle tamire yönelmeyi artırıyor. Biz de buraya getirilen eski ürünleri yeniliyoruz. Şu anda koltuk, kanepe, sandalye, yatak odaları, şark odaları ve köşe takımlarını hem üretiyor hem kaplama yapıyor hem de tamirini yapıyoruz. Müşteri en düşük 15-20 bin liralık koltuk takımı alamadığı için eskisini buraya getirip onlara yarı fiyatının altında tamir ediyor ve kumaşını değiştirerek yeniliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Eski ve deforme olmuş koltuk, kanepeleri cüzi fiyatlara yeniliyoruz"

Çocuklara 878 milyon TL SED ödemesi yapıldı Çocuklara 878 milyon TL SED ödemesi yapıldı

Koltuk ve kanepelerde yaşanan fiyat yüksekliğinden dolayı tamirata talebin arttığını söyleyen Emlük, 80 bin liralık koltuk takımını 20 bin lira gibi bir fiyatla yeni hale getirdiklerini ifade ederek şöyle konuştu:

"80 bin liralık koltuk takımının tamir ve kumaşını 20 bin liraya yaparak yeni hale getiriyoruz. Bazı müşterilerimiz ise ya koltuğun kolu kırılmıştır ya ayağı kırılmıştır ya süngeri çökmüştür ya evde kullanılamaz hale gelmiştir ya da kumaşı temizlenemeyecek derecede kirlenmişse buraya getirip bu sorunları burada halledip müşterimize yeni haliyle veriyoruz. Bizim de en büyük sorunumuz artan maliyetler ve yetiştirecek çırak bulamamamızdır. Şu an bizim gibi çok az usta kalmış durumdadır. Bunun sebebi ise sanatkârla yeterince değer verilmemesinden kaynaklanıyor."

"Eskiden ürünlere sene bir zam yapılırken şu anda her ay zam yapılıyor"

Mobilya sektörünün kötü durumda olduğunu ve bunun sebebinin fiyatların sürekli yükselmesinden kaynaklandığını belirten mobilya ustası Osman Çiftçi, "Eskiden ayda 3-4 tane mutfak mobilyası yaparken şu anda 1 tane bile zor yapıyoruz. Eskiden ürünlere senede bir zam yapılırken şu anda her ay zam yapılıyor. Daha önce bir mutfak dolabının maliyeti 5 bin lira civarındayken şu anda 25 bin lira civarında, yatak odaları ise o civarlardı ama şu anda 100 bin lira civarındadır. Bundan dolayı müşterimiz şikâyetçidir." dedi.

"Birçok mobilyacı zor durumda"

Artan mobilya fiyatlarından dolayı çoğu vatandaşın artık değişim yerine tamire yöneldiğini ifade eden Çiftçi, "Vatandaş bozulan mobilya kapaklarını, menteşelerini ve raylarını değiştirmeye başladı. Hâlbuki daha önce böyle arızalı mobilyaları kimse tamir etmez yenisini yaptırırlardı. Artan fiyatlardan dolayı çoğu kişi tamir yoluna gitmeye başladı. Hatta kendileri gelip bizden parçaları alıp değiştiriyorlar. Bundan dolayı birçok mobilyacı zor durumdadır. Devletten talebimiz bu artışlara çözüm bulmalarıdır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha