Van kedisinin tarihi çok eskilere dayanıyor. Farklı göz renkleri, ipeksi tüyleri, suyu sevmesi ve mükemmel avcılığı ile dikkat çeken Van kedisi, Van’ın en önemli değerlerinden biri. Van kedisini görmek isteyen yerli ve yabancı turistler, YYÜ yerleşkesindeki Van Kedi Villası’na akın ediyor.

Van Kedi Villası’nda 13 tandır bulunuyor. Bu tandırlarda, Van kedilerinin neslinin devamı için çalışmalar yapılıyor. Anaç kedilerden elde edilen yavrular, “Her Eve Bir Van Kedisi Projesi” kapsamında sahiplendiriliyor. Sahiplendirilen kedilerin sağlık durumu, kimlik numarası ve çip numarası gibi bilgileri kayıt altına alınıyor.

Çöp tenekesinde çıkan yangın söndürüldü Çöp tenekesinde çıkan yangın söndürüldü

Merkez Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, Van kedisinin neslinin yok olma tehlikesinin artık olmadığını söyledi. Kaya, “Kedi sayısı artıyor ve her sene 100 yeni aileyi Van kedisiyle buluşturuyoruz. Dolayısıyla artık küçülen değil, sürekli büyüyen bir aile olduk.” dedi.

Kaya, merkezin ziyaretçi sayısının da her geçen gün arttığını belirtti. Kaya, “Hafta içi 600, hafta sonu 1000’in üzerinde ziyaretçi kedileri görmek için merkezimize geliyor. Kedilerimizi havuzlarda ve klimalarda serinletiyoruz. İstedikleri zaman bahçede, istedikleri zaman içerde zaman geçiriyorlar.” diye konuştu.

Van Kedi Villası’nı ziyaret edenler de kedilerin çok güzel olduğunu ve çok şey öğrendiklerini ifade etti. Ziyaretçiler, merkezin çalışmalarını takdir ettiklerini ve Van kedisinin maskot olduğunu söyledi.