Bu mevsimde en çok tercih edilen bitki türü ağaçlar oldu
Havaların ısınmasıyla beraber park ve bahçeler olmak üzere evlerin köşelerini süsleyen bitkiler, yılın dört mevsiminde ilkbahar havasını hissettiriyor.
Ev ve ofislerde adeta oksijen deposu olan bitkiler, kapalı mekanlarla beraber park ve bahçelerin de vazgeçilmezleri arasında.
Yılın her mevsiminde farklı türlerin tercih edildiği bitkiler; iç mekânlardaki toksinleri emiyor, oksijen üretiyor ve havayı nemlendiriyor. Bahçelerde verdiği meyvelerle beraber görsellik bakımından zenginlik kazandıran ağaçlar şu an en çok tercih edilen bitkiler arasında yer alıyor.
Diyarbakır'da bitki yetiştiriciliği ve satışı yapan Mahmut Orak, bitkilerin özelliklerinden bahsederken bakımının aksatılmaması hususunda bitki severlere önemli tavsiyelerde bulundu.
Satışını gerçekleştirdikleri bitki ve ağaçları genelde İzmir, Yalova ve Bursa gibi batı illerinden aldıklarını belirten Orak, "Genelde ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde getiriyoruz. Buraya getirdiğimiz bitkiler genel olarak saksılı olduğundan yaz mevsiminde satılıyor. Bakımı olarak ilaçlama ve sulama faaliyetlerinde bulunuyoruz." dedi.
Bitkilerin çapalama, gübreleme ve sulama gibi bakımları ihmal edilmemeli
Burada daha çok meyve ağaçlarının tercih edildiğini ifade eden Orak, satış merkezlerinde her çeşit meyve ağacının mevcut olduğunu belirtirken meyve ağaçları harici gül, çınar, akasya gibi ağaçlarında park ve bahçeler için kullanıldığını söyledi.
Bitkilerin bakımı hakkında konuşan Orak, "Bakımı adeta bir çocuk yetiştirmeye benzer. Bitkilerin gübre ve sulama gibi bakımlarının yapılması gerekir. Bakımı yapılmazsa kurur. Buradaki bitkiler daha çok dış mekan içidir fakat iç mekanlarda yetiştirilen bitkiler oda sıcaklığında bulundurulması veya havalandırılmaması durumunda özelliğini kaybeder. Dış mekânda bulundurulan bitkilerin ise çapalarının yapılması, gübrelerinin verilmesi, sulamasının aksatılmaması gerekir." ifadelerini kullandı.
Mevsimlere göre tercih edilen bitki türlerinin değiştiğinin altını çizen Orak, "Genellikle çıplak köklü bitkilerin fiyatı ucuz olduğundan tercih ediliyor ve kasım ayından başlamak üzere nisan ayına kadar bunların satışları oluyor. Diğer saksılı ürünler ise yazın satılıyor. Yani yılın 12 ayında da satışlarımız oluyor." şeklinde konuştu.
Orak, "Maliyetler arttığından şu an fiyatlar yüksek. Mesela meyve ağaçları fiyatları 50'den başlıyor yaş farkına göre 700 TL' ye kadar çıkabiliyor. Çam, zeytin ve palmiye gibi ağaçların fiyatları zaten yüksek. Süs bitkileri ise 7 bin liraya kadar yükselebiliyor." dedi. (İLKHA)
Benzer Haberler
Diyarbakır'da kontrolden çıkan otomobil yol kenarına devrildi: 4 yaralı
Diyarbakır'da 2 aracın çarpıştığı kaza anı kameralara yansıdı
HAKSİAD: Orta vadeli programı önemli buluyoruz
Talaytepe sağlıklı hayat merkezi hizmet vermeye başladı
Hani'nin tek ve tarihi Aynkebir Havuzu'nun durumu içler acısı
HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Gülsever kalp krizi geçirdi
Peygamber Sevdalıları: Zaman şer ittifakına karşı "Kudüs İttifak"ını kurma zamanıdır
Tarım işçilerinin kavurucu sıcaklarda "kurutmalık domates" mesaisi