Âlimler ve Medreseler Birliği'nden Ramazan ayı tavsiyeleri
İttihad'ul Ulema, Ramazan ayı münasebetiyle bu ayda yapılması gerekenler ile ilgili tavsiyeler içeren yazılı bir açıklama yayımladı.
Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHADUL ULEMA), yayımladığı yazılı bir açıklama ile yarın başlayacak olan Ramazan ayı ile ilgili tavsiyelerde bulundu.
Bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesini de içinde barındıran Ramazan ayının, içerisinde büyük ecirleri barındırdığı belirtilen açıklamada, Ramazan ayının Kur'an, bereket ve huzur ayı olduğu vurgulandı.
Bu ayla birlikte Allah'a iman eden, onun emirlerini çekinmeden yerine getiren Müslümanların huzur bulup manevi saadete ulaştıkları belirtilen açıklamada, "Bizi mübarek Ramazan ayına kavuşturan Allah'a sonsuz hamdüsenalar olsun. Rabbimizden bu ayı hakkıyla idrak etmeyi niyaz ediyoruz. İnsanlar için hidayet kaynağı olan Kur’an-ı Kerîm bu mübarek ayda nazil olmuştur. Rahmet, bereket ve maneviyat iklimini, bin aydan daha hayırlı Kadir gecesini barındıran adeta kurtuluşumuz için bir fırsat olan bu ayda kardeşlerimize bazı tavsiyelerde bulunuyoruz." ifadelerine yer verildi.
İttihad'ul Ulema'nın yayımlamış olduğu açıklamada Ramazan ayı ile ilgili şu tavsiyelere yer verildi:
1- Öncelikle deprem bölgelerinde yaşayan afetzede kardeşlerimizi unutmayalım ve kendilerine gerekli tüm maddi manevi desteği bu ayın feyzi ve bereketiyle gösterelim. Birliğimizi, beraberliğimizi ve aramızdaki İslam kardeşliğimizi pekiştirelim. İftar sofralarımızı fakir ve muhtaç olanlara açıp onlara kol kanat gerelim.
2- Kur’an-ı Kerimi okumak en çok Kur’an ayı olan Ramazan ayına yakışır. Bu münasebetle peygamberimizin sünneti olan mukabeleyi sürdürmeli ve günde en az bir cüz olacak şekilde kutsal kitabımızı okumalıyız. Günlük okuduğumuz Kur’an’ın mealine bakmalı daha detaylı anlayabilmek adına tefsirlere müracaat etmeliyiz.
3- Oruç tutarken bedenimizi sadece yeme ve içmeden kesmekten ziyade tüm duyu organlarımızı her türlü ma'siyetten uzak tutmalıyız. Bedenimizi muhafaza etme babında sahur ve iftarlarda yediğimiz-içtiğimize dikkat etmeli ve israftan kaçınmalıyız.
4- Ramazan ayı boyunca camiyi kendimize birer mesken edinmeliyiz. Cemaatle teravih namazını kılmalı cami cemaatiyle iç içe olmalıyız. Camide bulunan yaşlılara hürmet etmeli kendi mahallemizde bulunan çocukları cami ortamına çekmeliyiz.
5- Gece ibadetlerine önem vermeli, maneviyatın zirve yaptığı bu mübarek ayda gece yalnızlığında rabbimize secde etmenin hazzına varmalı ve huşu içerisinde gerçekleştirdiğimiz ibadetlerimizi ruhumuza ilmek ilmek işlemeliyiz.
6- Ramazan ayını tebliğ ve davet için bir vesile kılarak yakın akraba ve komşularımızı evlerimize davet edip kendilerini İslami açıdan bilinçlendirmek için çaba sarf etmeliyiz. Ayrıca aile reisleri bu ay içerisinde kendi fertlerine karşı sorumluluklarını tekrardan gözden geçirmeli, onların İslam`a ve Müslümanlara karşı olan bağlılıklarını ve sorumluluklarını ders halkası ortamlarında kendilerine anlatıp bilgilendirmeliyiz.
7- Yeryüzünde bulunan mazlum Müslüman kardeşlerimize dualarımızda yer verelim. Zor şartlar altında hayatlarını idame ettirmeye çalışan kardeşlerimize yardımlarımızı ulaştırma noktasında daha bir cehd ve gayret göstererek onlarla beraber olduğumuz hissettirelim. Özellikle İslam davası uğruna zulme uğrayan, zindanlarda ve hicrette olan kardeşlerimizi unutmayarak Rabbimizden gelecek yardım ve nusret için çokça dua ve niyazda bulunalım.
8- Kadir gecesinin faziletini kaçırmamak adına bu geceyi bütün Ramazan ayı içerisinde arayalım. Özellikle tekli gecelere daha bir ehemmiyet gösterelim. Nitekim kadir gecesini yakalayan bir Müslüman bilmelidir ki o gece yaptığı her bir ibadetin karşılığı bin ayda elde edebileceği sevap ve mükafattan daha hayırlıdır.
9- Bu ayın önemli ibadetlerinden biri de İtikâf ibadetidir. Her Mü'min mutlaka bu ay içerisinde bir camide fırsat bulduğu kadarıyla bu ibadeti eda etmelidir. Görülecektir ki İtikâfta bulunduğu müddetçe yukarıda sıraladığımız ibadetlerden daha bir haz ve huşu alınacaktır. Bu süre zarfında nefsimizle baş başa yıllık muhasebemizi de yapmış olacağız.
10- İTTİHAD olarak ısrarla üzerinde durulması gereken bir diğer meselenin de zekât ve fıtır sadakaları olduğuna inanıyoruz. Halkımız Allah`ın bir emri olan zekâtı ehline vermeli ve verdiği kişileri iyice araştırmalıdır. Bu ibadetlere de tıpkı namaz ve oruca verdiği ehemmiyet kadar önem vermeli ve üzerinde durmalıdır.
11- Son olarak "Bilesiniz ki, kalpler ancak Allah'ı zikretmekle huzur bulur." (Ra'd Sûresi: 28) ayeti gereğince özellikle ağızların mühürlü olduğu bu ayda dilimizi zikir ile meşgul etmeli ve günlük vird olarak zikri kalbimizden eksik etmemeliyiz. (İLKHA)
Benzer Haberler
Yetimler Vakfı'ndan yetim çocuklara kırtasiye desteği
Diyarbakır'da kontrolden çıkan otomobil yol kenarına devrildi: 4 yaralı
Diyarbakır'da 2 aracın çarpıştığı kaza anı kameralara yansıdı
HAKSİAD: Orta vadeli programı önemli buluyoruz
Talaytepe sağlıklı hayat merkezi hizmet vermeye başladı
Hani'nin tek ve tarihi Aynkebir Havuzu'nun durumu içler acısı
HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Gülsever kalp krizi geçirdi
Peygamber Sevdalıları: Zaman şer ittifakına karşı "Kudüs İttifak"ını kurma zamanıdır