Profesör Selim İbrahim: Sömürgeciler İslam âlemini yapay sınırlarla böldüler
Profesör Süleyman Selim İbrahim, "İslam âleminin sömürgeciliğin yarattığı yapay sınırlarla bölünmesi, Müslümanların tek bir çatı altında toplanmalarının önündeki en büyük engeldir." dedi.
İTTİHADUL ULEMA tarafından organize edilen "7'nci Âlimler Buluşması"nda konuşan Tefsir ve Hadis İlimleri Profesörü Süleyman Selim İbrahim, "Toplum ve fertlerle birebir iletişim içinde olan âlimlerin bir araya gelmeleri ve sahada karşılaşılan sorunları dile getirerek çözüm yolları üzerinde müzakere etmeleri, kendilerini kesinlikle bir sonuca götürecektir." dedi.
Sözlerine "Kürdistan'ın 4 parçasından birinde düzenlenen 7'nci Âlimler Buluşması'na katılmaktan dolayı gurur ve mutluluk duyuyorum." ifadeleriyle başlayan Profesör Selim İbrahim "Bu program Kürdistan'ın dört parçası olan Türkiye, Irak, İran ve Suriye'deki tüm davetçi ve âlim kişilikleri tanımak için çok büyük bir fırsat. Böylece Müslümanlar, birbirlerini daha fazla tanımaya fırsat bulacak, İslam ümmetinin karşı karşıya olduğu zorluk ve sıkıntılara karşı koyabilecek ve bu programda gündeme getirilen konular hakkında çözüm sunacaklardır. Beni bu programa katılma konusunda en çok ikna eden durum; programın "Daha iyiye doğru dönüşüm nasıl gerçekleşir ve şer'i kurumların değişim, kalkınma, ilim ve düşüncedeki rolü" başlığı ile öne çıkması idi. Nitekim bu konu, öncelikle Müslüman ferdi, ardından Müslüman aileyi ve toplumu oluşturmak için çok önemlidir. Bu konuda âlimlerin ve sorumluluk üstlenen kurumların rolü önemli bir biçimde öne çıkmaktadır." şeklinde konuştu.
"İslam âlemini yapay sınırlarla böldüler"
Bu tür konferans ve toplantıların sadece işin başı olduğunu söyleyen İbrahim, sözlerine şöyle devam etti:
Uzaktan bakan ve başkaları ile sürekli iletişim ve diyalog halinde olmayan bir insan, tüm bu zorluk ve sıkıntılar ile karşılaştığında topluma tesir edip aktif bir etki bırakamaz. Bundan ötürü âlimlerin bir araya geldiklerinde İslam âleminin karşı karşıya olduğu bu zorluk, sıkıntı ve tehlikeleri incelemeleri çok önemlidir. Toplum ve fertlerle birebir iletişim içinde olan âlimlerin bir araya gelmeleri ve sahada karşılaşılan sorunları dile getirerek çözüm yolları üzerinde müzakere etmeleri, çözüm yolları konusunda kesinlikle kendilerini bir sonuca götürecektir. Allah'ın izniyle bu çabanın gelecekte arzu edilen değişime bir etkisi olacaktır.
İbrahim, "İslam âleminin devletlere ayrılması ve sömürgeciliğin yarattığı yapay sınırlarla bölünmesi, Müslümanların tek çatı ve başlık altında toplanıp, birlik içinde yer almalarının önünde büyük bir engeldir. İslam ümmetinin her bölgesindeki âlimlerinin aralarında ittifak ve bağların olduğunu gözlemliyoruz. Ancak tüm bu bağların, ilmi kuruluşları, eğitim, terbiye ve bilinçlendirme kurumlarının halkın sorunlarını ele almak ve her soruna uygun çözümler sunmak için tek bir çatı altında toplanmaları gerekmektedir." dedi.
Şer'i kurumlarda uygulanan müfredatın da gözden geçirilmesi ve geliştirilmesi gerektiğini söyleyen İbrahim, "Eski müfredatın çağın gereklilikleri ile meydana gelen bazı değişikliklere tam anlamı ile uygun olmaması, şer'i kurumlarımızdaki bu eğitim müfredatlarının yeniden gözden geçirilmesi ve geliştirilmesini gerektirmektedir. Bu da eski usul, hedef ve amaçlar ile modern usullerin birleştirilmesi ile mümkündür." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Benzer Haberler
Diyarbakır'da kontrolden çıkan otomobil yol kenarına devrildi: 4 yaralı
Diyarbakır'da 2 aracın çarpıştığı kaza anı kameralara yansıdı
HAKSİAD: Orta vadeli programı önemli buluyoruz
Talaytepe sağlıklı hayat merkezi hizmet vermeye başladı
Hani'nin tek ve tarihi Aynkebir Havuzu'nun durumu içler acısı
HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Gülsever kalp krizi geçirdi
Peygamber Sevdalıları: Zaman şer ittifakına karşı "Kudüs İttifak"ını kurma zamanıdır
Tarım işçilerinin kavurucu sıcaklarda "kurutmalık domates" mesaisi