Çınar'da temmuz ayında yağmur hem şaşırttı hem de serinletti Çınar'da temmuz ayında yağmur hem şaşırttı hem de serinletti

Roma'nın sınır garnizonu olarak kullanılan ve tarihi Asur Dönemi'ne kadar uzanan Zerzevan Kalesi, Jandarma'nın UTV ve yaya devriyeleriyle 24 saat boyunca korunuyor.

Kalenin tarihi, M.Ö. 882-611 yıllarına kadar uzanırken, Roma Dönemi'nde Severuslar Dönemi'nde (MS 198-235) önemli askeri yerleşimlere ev sahipliği yapmıştır.

639 yılına kadar kesintisiz kullanılan bu kale, 12-15 metre yüksekliğinde surlarla çevrili olup, birçok kamu yapısı, kilise, yönetim binası, arsenal, kaya sunağı ve Mithras Tapınağı gibi mimari kalıntıları içerisinde barındırır. Aynı zamanda konutlar, su sarnıçları, yeraltı kilisesi, yeraltı sığınağı ve çeşitli mezarlar da bulunmaktadır.

Zerzevan Kalesi ve Mithras Tapınağı, yılda yaklaşık 400 bin ziyaretçi çeken önemli arkeolojik alanlardır ve Türkiye'nin tarih ve kültürel zenginliklerine sahip çıkma görevini üstlenen Jandarma Teşkilatı tarafından korunmaktadır. Bölgede düzenlenen kültürel etkinliklerde de jandarma tarafından gerekli emniyet tedbirleri alınmaktadır.

Ziyaretçi Karşılama Merkezi hizmete girecek

Diyarbakır'ın tarihi mirasını koruma görevi kapsamında Zerzevan Kalesi'nde bir karakol kurulmuş ve jandarma personeli tarafından alanın güvenliği sağlanmaktadır. Ayrıca, Eylül ayında tamamlanacak olan Ziyaretçi Karşılama Merkezi'nin hizmete girmesiyle birlikte bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin sayısının artması beklenmektedir.

AW002331_04

Türkiye'nin en iyi korunan arkeolojik alanlarından biri

Zerzevan Kalesi Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, bölgenin Türkiye'nin en iyi korunan arkeolojik alanlarından birisi olduğunu vurgulayarak, Jandarma Teşkilatı'nın önemli katkılarından dolayı teşekkür etmiştir. Alanın güvenliği için yapılan çalışmalar, Türkiye'nin tarihi ve kültürel zenginliklerinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşımaktadır.