Bursa'da geleceği kodlayanlar sertifikalandı Bursa'da geleceği kodlayanlar sertifikalandı

Mevcut sismik izolasyon ve sönümleyici sistemlerinin yüksek maliyetleri ve tahliye gereksinimi, yapı güçlendirmenin zorluğunu artırıyordu. Ancak Türk bilim insanları tarafından geliştirilen TnT sismik sönümleyici, ABD ve Türkiye'deki testlerden başarıyla geçerek, umut verici sonuçlar elde etti.

GTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Akbaş, projede Amerikalı bilim insanlarıyla işbirliği içinde çalıştıklarını belirterek, elde edilen sonuçların "Engineering Structures" ve "Journal of Constructional Steel Research" dergilerinde yayımlandığını aktardı.

Geleneksel güçlendirme çalışmalarında binaların tahliye edilmesi gerektiğini ve yüksek maliyetlerin söz konusu olduğunu dile getiren Prof. Dr. Akbaş, TnT sismik sönümleyici sayesinde bu olumsuzlukların önüne geçilebileceğini vurguladı. Sönümleyicinin, deprem sırasında binaya giren enerjiyi emerek yapıya hasar gelmesini önlediğini açıklayan Akbaş, bu sayede yapıların çoğu zaman ayakta kalabildiğini ifade etti.

TnT sismik sönümleyicinin diğerlerine göre daha ekonomik olması, daha fazla enerjiyi absorbe edebilmesi ve hızlı üretime imkan tanıması, bu teknolojiyi önemli bir alternatif haline getiriyor. Bu sismik sönümleyici, özellikle endüstri yapılarında güçlendirme işlemlerini hızlandırarak sanayi tesislerinin depremlerden kaynaklanan hasarlardan daha hızlı bir şekilde kurtulmasına yardımcı olacak.