ERÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü DOSAP Araştırmacısı Dr. Cenk Kayhan, yaklaşan Perseid göktaşı yağmurunu ve bu gök olayının nasıl gerçekleştiğini açıkladı. Göktaşı yağmurunun Kahraman Takımyıldızı'ndan ismini aldığını belirten Kayhan, bu olayın ardında bir kuyruklu yıldızın bıraktığı buzlu ve küçük taş parçalarının yer aldığını ifade etti.

Dr. Cenk Kayhan, "Perseid yağmuru, Kahraman Takımyıldızı'ndan adını alan bir göktaşı yağmuru. Bu yağmur, Swift-Tuttle adlı kuyruklu yıldızın yolculuğunda geride bıraktığı buzlu ve küçük taş parçalarının Dünya yörüngesine gelmesiyle meydana geliyor. Bu parçalar yeryüzüne doğru akın ediyor ve gökyüzünde belirli bir süre boyunca sürekli bir göktaşı kayması izlenimi veriyor. Kuyruklu yıldızlar güneşe yaklaştıkça eriyerek bu parçaları bırakıyorlar" dedi.

İnternetin tarihi serüveni: Dünya bilgi ağının kökenleri ve gelişimi İnternetin tarihi serüveni: Dünya bilgi ağının kökenleri ve gelişimi

Perseid göktaşı yağmurunun her yıl gerçekleştiğini ve dünyanın bu olayı belirli aralıklarla deneyimlediğini söyleyen Kayhan, kuyruklu yıldızın 1800'lü yıllarda keşfedildiğini ve yaklaşık 133 yılda bir Dünya'yı ziyaret ettiğini açıkladı. Bu nedenle Perseid göktaşı yağmurunun sürekli olarak devam ettiğini ve gökyüzünde gözlemlendiğini belirtti.

Dr. Kayhan, bu yılki Perseid göktaşı yağmurunun saatte 100 tane göktaşı gözlemleme imkanı sunabileceğini vurguladı. Yağmurun genel olarak 12 ve 13 Ağustos'ta en yoğun olarak gözleneceğini söyleyen Kayhan, gözlem yapmak isteyenlerin Perseus Takımyıldızı yönüne bakmaları gerektiğini ifade etti. Gözlem saatinin gece yarısından sonra olduğunu belirten Kayhan, kuzeydoğu yönüne bakıp ufka doğru bakmanın yeterli olacağını ve 1 saatte yaklaşık 100 göktaşı gözlenebileceğini sözlerine ekledi.