Besin zehirlenmesi, bozulmuş veya kirlenmiş gıdaların tüketilmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık.Besin zehirlenmesinin en sık nedenleri arasında bakteriler, virüsler, parazitler, zehirli mantarlar ve ağır metaller sayılabilir

Besin zehirlenmesinin belirtileri arasında mide ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve karın krampları yer alıyor. Bu belirtiler genellikle gıda tüketiminden birkaç saat sonra başlıyor ve birkaç gün içinde geçiyor.  Ancak bazı durumlarda ciddi ve hayati tehlike oluşturabilecek komplikasyonlar gelişebiliyor

Besin zehirlenmesinden korunmak için gıdaların üretimi, taşıması, depolanması ve işlenmesi sırasında hijyen kurallarına dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca gıdaların son kullanma tarihlerine, saklama koşullarına ve pişirme derecelerine de özen göstermek önemli. Besin zehirlenmesine sebep olan bakteriler en rahat oda ısısında çoğalabildikleri için, besinlerin yüksek ısıda ve homojen bir şekilde pişirilmesi gerekiyor.

halk ve sağlık genel müdürlüğü

Haziran ayında tavuk eti ve hindi eti üretimi düştü Haziran ayında tavuk eti ve hindi eti üretimi düştü

F1Yy_KJXsAIRn_o