BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Nijer’de yaşanan askeri darbe girişimine ilişkin sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Türk, darbeyi şiddetle kınadığını ve anayasal düzenin ve demokrasinin yeniden tesis edilmesi için her türlü çabanın gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Türk, “Nijer’deki askeri darbe girişimini en güçlü şekilde kınıyorum. Anayasal düzeni ve demokrasiyi yeniden sağlamak için her türlü çaba gösterilmelidir. Cumhurbaşkanı Bazoum, zorla ve hukuksuz olarak gözaltına alındı. Derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa'da hapis cezası bulunan 29 şüpheli yakalandı Şanlıurfa'da hapis cezası bulunan 29 şüpheli yakalandı

Türk, ayrıca tüm aktörleri şiddetten kaçınmaya ve insan haklarına ve temel özgürlüklere saygı duymaya çağırdı. Türk, Nijer’de son yıllarda elde edilen önemli demokratik kazanımların korunmasının tüm Nijer halkının yararına olduğuna işaret etti.

Nijer’de 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yönelik askeri darbe girişiminde bulunulmuştu. Kendilerine “Vatansever Ulusal Konseyi (CNSP)” adını veren bir grup asker, yönetimi ele geçirdiklerini ve Cumhurbaşkanı Bazoum’u gözaltına aldıklarını duyurmuştu. Darbe girişimi ulusal ve uluslararası alanda kınanmıştı.