Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Tropikal Hastalıklar Birim Başkanı Dr. Raman Velayudhan, sivrisinek ısırığıyla bulaşan ve grip benzeri belirtilere neden olan dang virüsüne ilişkin uyarılarda bulundu.

Velayudhan, dünya nüfusunun yarısının dang virüsü riski altında olduğunu, bu virüsün 129 ülkeyi etkilediğini söyledi.

Velayudhan, “Dang virüsü, dünyada en hızlı yayılan sivrisinek kaynaklı hastalıktır. Daha yüksek sıcaklıklar, yağışlar ve kuraklık dönemleri gibi iklim değişikliği etkileri, sivrisineklerin yaşam döngülerini ve davranışlarını değiştirerek dang virüsünün yayılmasını kolaylaştırır.” dedi.

“İkinci Kez Enfeksiyon Ölümcül Olabilir”

Ergoterapi nedir? Ergoterapi nedir?

Velayudhan, dang virüsünün şiddetli grip benzeri semptomlara neden olduğunu, bazı durumlarda ise ciddi ve ölümcül olabilecek kanama ve şok gibi komplikasyonlara yol açtığını belirtti.

Velayudhan,

“Dang virüsünden korunmanın en iyi yolu sivrisineklerden korunmaktır. Sivrisineklerin üremesini önlemek için su birikintilerini temizlemek, sivrisinek kovucu kullanmak, uzun kollu giysiler giymek ve sivrisinek ağı kullanmak gibi önlemler alınmalıdır.”

diye konuştu.

Velayudhan, dang virüsünün tedavisinin henüz olmadığını, ancak aşı geliştirme çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Velayudhan, dang virüsünün vaka sayısında da büyük bir artış olduğunu ifade ederek,

“2000 yılında yaklaşık yarım milyon vakamız vardı ve 2022’de 4.2 milyondan fazla vaka kaydettik, bu da gerçekten sekiz katlık bir artışı gösteriyor. Bu artışın nedenleri arasında iklim değişikliği, kentselleşme, seyahat ve ticaret gibi faktörler yer alıyor.”

dedi.

Velayudhan, dang virüsünün özellikle Asya ve Latin Amerika’da yaygın olduğunu, ancak Afrika ve Ortadoğu’da da görüldüğünü sözlerine ekledi.