Bu yapılar, müze haline getirilmekte olan eski Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nde ziyarete açılacak.

Düzova Mahallesi’nde elektrik ve su krizi: Muhtar istifa etti, imam hatip gitti Düzova Mahallesi’nde elektrik ve su krizi: Muhtar istifa etti, imam hatip gitti

Gre Fılla Höyüğü’nde Diyarbakır Müze Müdürlüğü ve Kocaeli Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen kazılarda, milattan önce 9 bin 300 yılına kadar uzanan birçok eser gün yüzüne çıkarıldı. Bu eserler arasında, içinde dikili taşların bulunduğu 3 adet dini ve sosyal yaşam alanı da bulunuyor.

Bu yapılar, numaralandırılıp parçalanarak eski Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nin bahçesine taşındı. Burada aslına uygun olarak yeniden inşa edilecek olan yapılar, müze ziyaretçilerinin ilgisine sunulacak.

Eski cezaevi, geçmişte birçok insan hakları ihlaline sahne olmuştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müzeye dönüştürülmesine karar verilen cezaevi, hem tarihi hem de kültürel bir miras olarak korunacak.

Gre Fılla Höyüğü kazı çalışmalarının başkanlığını yapan Prof. Dr. Ayşe Tuba Ökse, kazılarda elde edilen buluntuların çok önemli olduğunu ve Anadolu’da Çanak-Çömleksiz Neolitik Dönem’in izlerini taşıdığını söyledi.