Covid-19 Salgınıyla Mücadelede Yeni Bir Aşama

Filipinler’de, Covid-19 salgınıyla mücadelede yeni bir aşama başladı.

Uyuz Hastalığı: Sebep ve Tedavi Yöntemleri Uyuz Hastalığı: Sebep ve Tedavi Yöntemleri

Cumhurbaşkanı Ferdinand Marcos Jr, sağlık alanında yalnızca olağanüstü hallerde geçerli olan önceki tüm talimat, genelge ve yönergeleri geri çekerek sağlık alanında uygulanan olağanüstü halin sona erdiğini duyurdu.

Kararnameye göre, Filipinler’de Covid-19’un yayılmasını önlemek için alınan tüm önlemler kaldırıldı.

Bunun yerine, salgınla mücadelede mevcut sağlık sisteminin yeterli olacağı belirtildi.

DSÖ’nün Kararı Etkili Oldu

Cumhurbaşkanlığı İletişim Ofisi (PCO) Sekreteri Cheloy Garafil, konu hakkında yaptığı açıklamada, Covid-19’un belirli bir alt nüfus için ciddi bir endişe olmaya devam ettiğini ancak mevcut sağlık sisteminin mücadelede yeterli olacağını söyledi.

Garafil, kararın Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Covid-19’un artık uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturmadığına karar vermesinin ardından geldiğini kaydetti.

DSÖ Uluslararası Sağlık Düzenlemeleri Acil Durum Komitesi (WHO), 4 Mayıs 2023’te yaptığı toplantıda, Covid ile ilişkili ölümlerdeki azalma eğilimini, hastaneye yatışlarda ve yoğun bakım ünitesine yatışlardaki düşüşü ve SARS-CoV-2’ye karşı yüksek düzeyde nüfusun bağışıklık kazandığına dikkat çekti.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus 5 Mayıs’ta komitenin tavsiyesine katıldı ve Covid-19’un artık uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturmadığına karar verdi.

Filipinler’de Salgının Seyri

Filipinler’de ilk Covid-19 vakası 30 Ocak 2020’de tespit edildi.

Eski Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte, 8 Mart 2020’de bir halk sağlığı acil durumu ilan etti.

Salgının en yoğun olduğu dönemde Filipinler’de günlük vaka sayısı 15 binin üzerine çıktı.

Ülkede şimdiye kadar 1 milyon 600 binden fazla kişi Covid-19’a yakalandı. Virüs nedeniyle 28 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Filipinler’de aşılamaya ise 1 Mart 2021’de başlandı. Ülkede şu ana kadar yaklaşık 20 milyon doz aşı uygulandı.