Muş'ta silajlık mısır ekimi yapan çiftçiler hasat yapamıyor. Hasat vaktinin geçtiğini belirten çiftçiler, mısırın tarlada heba olduğunu ifade ediyor.

Anlaştıkları yüklenici firmanın, hasat için sadece bir adet biçerdöver gönderdiğini belirten çiftçiler, seslerinin duyulmasını istiyor.

Çiftçileri tarlada ziyaret eden Çağlayan, hiç kimsenin çiftçiyi mağdur etme hakkına sahip olmadığını söyledi. Hasat süresi uzadıkça çiftçinin mağduriyetinin arttığını belirten Çağlayan, yetkililere çağrıda bulundu.

Yüklenici firmanın çiftçinin mağduriyetini gidermesi gerektiğinin altını çizen Çağlayan, Muş Valiliğine ve Tarım il Müdürlüğüne, "çiftçiye sahip çıkın" çağrısında bulundu.

Çağlayan, "Muş Ovamızda ekili olan silajlık mısır tarlalarında çiftçilerimizi ziyaret ettik. İyi olmayan görüntülerle karşı karşıya kaldık. İlkbaharda silajlık mısır ekimini yapan çiftçimizin, üreticimizin emeği maalesef heba oldu. Normalde silajlık mısır ekildiği vakit ile hasat gününe kadar 120 gün geçmesi gerekiyor. Fakat şu anda 165 günü geçmesine rağmen hasat yapılamıyor. Hasadı yapılmadığı için mısırımız bu hale geldi. Ekim süresi ile biçim süresi arasında zaman aşımına girildiği vakit, tarlada artık kayıp yaşanmaya başlıyor. Şu anda dönüm başı yaklaşık bir buçuk ton kayıp yaşanıyor. Diğer normal mısırda ise, dönüm başı günlük 150-200 kilo kayıp yaşanıyor." dedi.

İşgücü göçü veren Şanlıurfa'da esnaf iş yapamıyor İşgücü göçü veren Şanlıurfa'da esnaf iş yapamıyor

Yüklenici firmanın işini yapmadığını belirten Çağlayan, "Burada yüklenici firma işini yapmamıştır. 36 bin dekar üzerine ekilmiş olan silajlık mısıra sadece bir biçerdöver göndermiştir. Bu durum köy halkları arasında zaman zaman gerginliklere neden oldu. Çiftçimizin emeği heba edildi ve çöp edildi. Şunu söylüyoruz. Yüklenici firmanın kesinlikle geç kaldığı her gün için ve çiftçimizin her kuruş kaybı için yüklenici firma çiftimizin kaybını tanzim etmesi lazım." diye konuştu.

Muş Valiliğine ve İl Tarım Müdürlüğüne de seslenen Çağlayan, "Buradan İl Valiliğimize Ve İl Tarım Müdürlüğümüze sesleniyoruz. Çiftçimize sahip çıkın. Sizler de gelip tarlaları ziyaret ettiniz. 36 bin dekar üzerine ekilmiş olan mısırdan 240 bin ton civarında hasat elde edileceği hesabını yaptınız. Bundan da 260 milyon TL gelir elde edileceği noktasında bir açıklama yaptınız. Fakat şu tarlanın durumuna baktığımızda bu hesaplar kesinlikle tutmayacaktır. Dolayısıyla İl Valiliği ve Tarım İl Müdürlüğünü çiftçilerimizin haklarını savunmak üzere göreve davet ediyor, çiftçilerimize sahip çıkmalarını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

İşini takipçisi olacaklarını belirten Çağlayan, çiftçinin emeğini heba etmeye hiç kimsenin hakkı olmadığının altını çizdi. (İLKHA)

Kaynak: