İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, kamuoyunu yanlış yönlendirmeye çalışan kısıtlama ve dezenformasyon içeren haberlerin gerçeğine dair “Dezenformasyon Bülteni” yayımladı.

Bülten, son günlerde sosyal medya ve bazı basın yayın organlarında yer alan yalan haberleri tek tek çürüttü.

Bursa'da geleceği kodlayanlar sertifikalandı Bursa'da geleceği kodlayanlar sertifikalandı

Buna göre, “Suriyeli babanın eşini ve oyununu zorla sınır dışı ettiler.” iddiasının doğru olmadığı, Suriye uyruklu KA isimli yabancının boşandığı eşi ve çocuğunun kendi talebiyle ülkesine geri döndüğü belirtildi.

“Yılın ilk 6 kuşağı 9 bin 852 şirket kapandı.” haberlerinin de gerçeği yansıtmadığı, Türkiye Odalar Borsalar Birliği’nin (TOBB) verilerine göre 2023’ün ilk altı ayında kapanan şirket sayısının 9 bin 852 iken yeni kurulan şirket sayısının 65 bin 118 olduğu kaydedildi.

Bülten, “Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait Çankırı Obüs Fabrikası Katar’a satıldı.” iddiasının da asılsız olduğunu vurguladı. Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi’ne (MKE) ait Çankırı Silah Fabrikası’nın herhangi bir ülkeye satışının söz konusu olmadığı ifade edildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ezan sesinin yönetim kurulu verdiği iddiasının da yalandığı belirtilen bülten, Diyanet’in 14 Kasım 2019’da yayımladığı "Cami Hizmetlerinde Verimliliğin Arttırılması Genelgesi"nde hoparlörle okunan ezan ve selalarda ses seviyesinin ortalama 70-85 desibel arasında olması gerektiği talimatının yer aldığı aktarıldı.

Bülten, Hatay Belen’de Sulukoluk mevkiindeki yangın göletinin kuruduğu için helikopterlerin göletten su alamadığı iddiasının da doğru olmadığını bildirdi. Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU) tarafından tesis edilen göletin su seviyesinin normal olduğu ve helikopterlerin su alımına devam ettiği kaydedildi.

Bülten, ayrıca internet siteleriyle kişisel bilgilerin paylaşılmaması ve dolandırıcılık girişimlerine karşı dikkatli olunması çağrısında bulundu. BOTAŞ’ın logosu ve Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’ın fotoğrafının kullanıldığı “6 bin 500 TL’lik Yatırım” ilanının dolandırıcılık amaçlı olduğu uyarısı yapıldı.