Geçtiğimiz haftalarda bir çocuğun hayatını kaybettiği kızamık vakaları üzerine Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı "risk" vurgusu dikkat çekiyor. Ancak CHP'li Milletvekili Murat Emir, aşılama için ayrılan kaynağın düşük bir miktarının kullanıldığını belirterek, Sağlık Bakanlığı'nın durumu ciddiye alması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'de kızamık salgınında vaka sayıları artarken, Sağlık Bakanlığı'nın kendi uyarılarını bile dikkate almadığı ortaya çıktı. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Nisan 2022-Mart 2023 dönemine bakıldığında vakaların 5'e hatta 2021'e göre 10'a katlandığını ifade etti ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın artan vakaları önemsemediğini vurguladı.

Emir, Sağlık Bakanlığı'nın son 3 yıldaki faaliyet raporlarında bürokratların tehlikeye işaret ettiğini ve "Dünyada olduğu gibi DSÖ Avrupa Bölgesi'nde de 2005'ten bu yana çeşitli ülkelerde kızamık salgınları yaşandığını" belirtti. Ayrıca, bakanlığın her raporda "Bulaşıcı hastalıkların mücadelesinde erken uyarı ve cevap sistemi, bağışıklama programları geliştirilerek sürdürülmeli" ifadesine yer vermesine rağmen somut adımların atılmadığına dikkat çekti.

Elektronik sigaranın bir tehlikesi daha ortaya çıktı! Elektronik sigaranın bir tehlikesi daha ortaya çıktı!

Emir, aşılama faaliyetleri için ayrılan kaynakların kullanımının yetersiz olduğunu belirtti. 2021 yılında aşılamaya 512 milyon lira ayrıldığını, ancak yıl sonunda sadece 11 milyon liranın harcandığını aktardı. 2022'de ise 1.4 milyar TL ayrılmasına rağmen sadece 140 milyon TL'nin harcandığını tespit ettiklerini söyledi. Emir, bakanlığın durumu ciddiye almamasının ve yeterli kaynak aktarmamasının kızamık salgınının artışındaki etkisi olduğunu ifade ederek, aşı karşıtlığının da artmasında Sağlık Bakanlığı'nın COVID-19 sürecinde aşı tedarikini gizli tutmasıyla birlikte önemli bir etken olduğunu belirtti.