Saldırıda herhangi bir can kaybı yaşanmazken, liman altyapısında hasar oluştu. Ukrayna liderleri, Rusya’nın bu saldırısının dünya gıda güvenliğine yönelik bir tehdit olduğunu söyledi.

Olay, dün gece saatlerinde Odessa bölgesinde meydana geldi. Rusya’ya ait İHA’lar, bölgedeki Reni limanını ve tahıl depolama tesislerini hedef aldı. Saldırı sonucunda limanda yangın çıktı ve tahıl silolarında hasar meydana geldi.

Odessa Valisi Oleh Kiper, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rusların bölgeye İHA’larla iki kez saldırdığını belirtti. Kiper, “Rusya’nın saldırısı, bölgenin güneyindeki liman ve tahıl altyapısına yönelikti. Bu saldırı, Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne karşı bir provokasyondur.” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak da, Rusya’nın saldırısını kınayarak, “Rusya’nın Ukrayna limanlarına yönelik her saldırısı, dünya gıda fiyatlarına yönelik bir saldırıdır. Rusya, uluslararası hukuku ihlal ediyor ve bölgede barış ve istikrarı bozuyor.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise, Rusya’nın saldırısının sadece Ukrayna’ya değil, tüm dünyaya zarar verdiğini söyledi. Zelenskiy, “Rusya’nın tahıl silolarını bombalaması, dünya gıda güvenliğine yönelik bir tehdittir. Tahıl, insanların temel gıda maddesidir. Rusya, insanların hayatını tehlikeye atarak küresel bir krize neden oluyor.” dedi.

Çiftçilere tarımsal destek ödemesi bugün yapılacak Çiftçilere tarımsal destek ödemesi bugün yapılacak

Öte yandan BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Hak da konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Hak, “Rusya’nın Ukrayna’nın tahıl silolarına yönelik saldırısından çok endişe duyuyoruz. Bu saldırı, hem Ukrayna’nın hem de dünyanın gıda ihtiyacını karşılamak için çalışan çiftçilerin emeğine saygısızlıktır. Rusya’yı bu tür saldırılara son vermeye ve uluslararası toplumla işbirliği yapmaya çağırıyoruz.” dedi.