ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Pentagon sözcüsü Tümgeneral Patrick Ryder, gazetecilere yaptığı açıklamada, “ABD savaş gemilerinin denizde geçici bir liman ve iskelenin ilk aşamalarının inşasına başladığını teyit edebilirim.” dedi.

Ryder, denizdeki bu geçici platformun askeri ya da sivil gemilerin yük boşaltmasına olanak sağlayacağını ve yardımların daha sonra lojistik destek gemileriyle kıyıdaki bir iskeleye taşınacağını söyledi.

ABD'li yetkililer, bu girişimin savaştan zarar gören Gazze Şeridi'nde “karada asker konuşlandırmayı” içermediğini savundu.

Aynı bağlamda işgal ordusunun da “Gazze Şeridi kıyılarında geçici bir yüzer iskele inşa edilmesini içeren ABD girişimine” dahil olacağı belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda Hakkı Özel Raportörü Michael Fakhri, mart ayı başlarında yaptığı açıklamada, ABD'nin Gazze'ye yardım götürmek için geçici bir liman kurma planının "Amerikan kamuoyuna yönelik alaycı bir oyun olduğunu ve kitlesel açlığı önlemeyeceğini" söylemişti.

Fakhri, "Ne iskele ne de Gazze'ye hava yoluyla yapılan yardımların artması açlıktan ölümleri engellemeyecek" diyen BM Gıda Hakkı Özel Raportörü Michael Fakhri, siyonist rejimin ana müttefiki ABD'nin böyle bir tedbire başvurmasının "alaycı bir şekilde saçma" olduğunu söylemişti.

Bu hamlenin "bilhassa Kasım ayındaki ABD başkanlık seçimleri yaklaşırken Amerikan iç kamuoyuyla bağlantı kurmaya yönelik bir performans" olduğunu söyleyen BM raportörü, siyonist rejimi Gazze'ye kasıtlı bir "açlık kampanyası" yürütmekle suçlamıştı.

Arjantin'de hükümetin kemer sıkma politikaları protesto edildi Arjantin'de hükümetin kemer sıkma politikaları protesto edildi

Öte yandan Filistinli halkı ve aktivistler de bu limanı "işgal limanı" olarak nitelendiriyor. Filistinliler, inşa edilecek limanda işgal ordusunun muhakkak çıkarlarının olduğunu, ABD'nin Gazze halkının menfaatini düşünmediğini belirtiyor. Filistinliler, ABD'nin gerçek arzusunun insani yardım olmadığını, yardımların karadan daha fazla ulaştırılabileceğini, ancak buna engel olunduğunu ifade ediyor. (İLKHA)

Kaynak: ilkha