Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ilk sivil geminin Odesa limanından ayrılarak İstanbul Boğazı’na doğru ilerlediğini duyurdu.

Zelenskiy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Ukrayna, Karadeniz’de seyrüsefer özgürlüğünü yeniden tesis etme yolunda önemli bir adım attı. İlk sivil gemi, Ukrayna’nın yeni insani yardım koridorundan geçerek Odesa limanından ayrıldı. Şimdi İstanbul Boğazı’na gidiyor.” ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) Ukrayna’nın seyrüsefer düzenlemesine ilişkin egemen haklarını doğruladığını ve Rusya’yı tehditleri durdurmaya ve uluslararası sözleşmelere uymaya çağırdığını da belirtti.

20 bin sözleşmeli öğretmen ataması için başvurular bugün başlıyor 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması için başvurular bugün başlıyor

Zelenskiy, “Deniz herkes için güvenli olmalı. Bu, Ukrayna ve ortaklarımız için esastır. Denizcilik özgürlüğü ve güvenliği uluslararası ilişkilerin temel ilkeleridir.” dedi.

Rusya ile Ukrayna arasında 2022 yılında başlayan savaş sonrasında, Karadeniz’de tahıl ve gıda ürünlerinin ihracatına yönelik büyük bir kriz yaşanmıştı. Türkiye ve BM’in arabuluculuğunda 2022 yılında imzalanan tahıl koridoru anlaşmasıyla bu krizin aşıldığı düşünülürken, Rusya 2021 yılında anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmişti.

Rusya’nın bu hamlesi, küresel gıda krizini derinleştirmiş ve Ukrayna’nın Karadeniz limanlarından gemilerin geçişine engel olmuştu. Ukrayna ise yeni bir insani yardım koridoru kurarak bu engeli aşmaya çalıştığını açıklamıştı.