Türkiye'de mobil hat kullanıcıları, WhatsApp üzerinden gelen yurt dışı aramaları ve mesajlarındaki artışlar nedeniyle dolandırıcılık tehlikesiyle karşı karşıya. Son dönemde dolandırıcılar, Google, Youtube, Apple gibi dünyaca ünlü teknoloji şirketlerinin adlarını kullanarak vatandaşları kandırmak için yeni yöntemler deniyor.

Dolandırıcılar, WhatsApp üzerinden bilmediğiniz yabancı numaralardan size mesajlar göndererek, kolay kazanç vaat ediyorlar. Örneğin, size Google üzerinden bir mağaza adı vereceklerini ve sadece bu mağazaya 5 yıldız puan vermeniz gerektiğini söylüyorlar. Mağara puanı vermek gibi basit bir işlemin ardından kazanacağınız parayı alabilmeniz için öncelikle bir banka hesabına para yollamanızı istiyorlar. Ancak bu taktik sadece dolandırıcılara fırsat tanıyarak, paranızı kaybetmenize neden oluyor.

photo_2023-07-24 11_02_21

Dolandırıcılar, bazı kurbanlarına mobil hattını ele geçirmek için daha profesyonel taktikler kullanıyorlar. Linkler aracılığıyla zararlı yazılımlar yollayarak, cep telefonları üzerinden dolandırıcılara erişim sağlanabiliyor. Bu durumda, dolandırıcılar hattınıza erişerek WhatsApp hesabınızı çalıyor ve kişisel konuşmalarınızdan, fotoğraflarınıza ve rehberinizdeki bilgilere kadar tüm verilere ulaşıyorlar.

WhatsApp üzerinden bilinmeyen numaraların aramasını veya mesaj göndermesini engellemek için kullanıcılar basit bir ayar yapabilirler. WhatsApp ayarlarından "aramalar" bölümüne gelerek "bilinmeyen kullanıcıları sessize al" seçeneğini aktif hale getirerek, bilmediğiniz numaralardan gelecek çağrıları otomatik olarak sessize alabilirler.

photo_2023-07-24 11_02_23

Threads, web sürümü ve arama özelliği ile büyümeye devam ediyor Threads, web sürümü ve arama özelliği ile büyümeye devam ediyor

Uzmanlar, bilinmeyen numaralardan gelen çağrılar ve mesajlar ile linklere karşı son derece dikkatli olunması gerektiğini vurguluyorlar ve vatandaşları dolandırıcılık tehdidine karşı bilinçli davranmaya çağırıyorlar.