Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mazota yapılan zammın tarımsal üretimi tehdit ettiğini söyledi. Bayraktar, mazottaki ÖTV ve KDV’nin kaldırılması çağrısında bulundu.

Planlı Üretim Modeli Adana’da Tanıtıldı Planlı Üretim Modeli Adana’da Tanıtıldı

Mazot fiyatları nasıl arttı?

Bayraktar, yaptığı basın açıklamasında, tarımsal üretim faaliyetinin kışlık ve yazlık ürünlerde yoğun bir şekilde devam ettiği bugünlerde, mazota yapılan zammın üreticileri olumsuz etkilediğini ifade etti.

Bayraktar, mazot fiyatlarının 16 Temmuz’da bir önceki ayın aynı gününe göre yüzde 46 artışla 32,80 liraya; 16 Temmuz 2022’ye göre ise yüzde 29 artarak 25,48 liradan 32,80 liraya yükseldiğini hatırlattı.

Bayraktar, “Bu fiyatlarla mazot fiyatının yüzde 22’si ÖTV’den oluşuyor. Mazotta uygulanan KDV’yi de ilave ettiğimizde mazot fiyatının yüzde 38,5’i vergiden oluşuyor.” dedi.

Üreticinin ödediği vergi ne kadar?

Bayraktar, Türkiye’de tüketilen 24,5 milyar litre mazotun yaklaşık yüzde 12’sine denk gelen 3 milyar litrelik kısmının tarımda kullanıldığını belirtti.

Bayraktar, “Bugünkü satış fiyatlarıyla üreticinin mazota ödediği toplam miktar 99 milyar liradır. Bu durumda üreticiden alınan mazot vergisi yaklaşık 38 milyar liraya denk geliyor. Devletin 2023 yılında yaklaşık olarak verdiği destek 54 milyar liraydı. Bu durumda üreticinin ödediği mazot vergisi tarıma verilen toplam destek miktarının yüzde 70’ine denk geliyor.” diye konuştu.

Mazotta ÖTV ve KDV kaldırılmalı

Bayraktar, mazot maliyetinin ürünler itibarıyla farklılık göstermekle birlikte yüzde 10 ila 20 arasında değiştiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

“Tarımda kullanılan mazot fiyatının artması tarımsal ürün arzına vurulan en büyük darbedir. Devamlı artan talebin karşılanamaması, enflasyon gıda sepetinin yüzde 25’ini oluşturan gıda fiyatlarında artışı getirecek, enflasyon yükselecektir. Geliri zaten düşük olan üreticilerimiz mazot fiyatlarına yetişemeyecek, üretim sekteye uğrayacak, artan gıda fiyatlarından tüketicilerimiz de olumsuz etkilenecektir. Tarımsal üretimin sürdürülebilmesi ve sorunun kökten çözümü için mazottaki ÖTV ve KDV toptan kaldırılmalıdır.”