Adana’ya özgü bir lezzet: Kazan gevrek simit

Kazan gevrek simit Ustası İbrahim Ünverdi, simitlerinin taş fırında piştiğini ve katkısız malzemelerle hazırlandığını belirterek, simidin hazırlanış sürecini ve dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

Kazan gevrek simit fırınıda gün, sabah 4.30’da Usta İbrahim Ünverdi’nin hazırlıklara başlamasıyla açılıyor.

Ünverdi, simit yapımında un, su ve tuzun doğru oranlarda yoğrulmasının en önemli adım olduğunu belirtti.  

Simidin lezzetinin sırrı olarak vurgulanan mayanın eklenmesi, Ünverdi’ye göre vazgeçilmez bir unsur.

Hazırlanan hamur, kazan yöntemine uygun şekilde haşlanarak simidin temel lezzeti oluşturuluyor.

Kazan gevrek simit, taş fırında pişirilerek içindeki lezzetlerin korunmasını sağlıyor.

Ünverdi, Adana’ya özgü bu simidin diğer şehirlerdeki elektrikli fırınlarla yapılan simitlerden farklı olduğunu, simidin üzerine son olarak kaynatılmış pekmez sürülerek Adana usulü lezzetin tamamlandığını belirtti.

Simitler, sabah 6.00’da taş fırından çıkarak satışa sunuluyor.

Ünverdi, meslekte çırak yetişmemesinden yakınarak, 2016’dan bu yana 9 yıldır simitçilik yaptığını ifade etti.

Usta, simidin gevrek olmasının sırrının taş fırında pişirilmesi ve odunun verdiği lezzet olduğunu vurguladı.

"İçine kattığımız maya olmazsa olmazdır"

Simitlerin taş fırında piştiğini ifade eden Usta İbrahim Ünverdi, "Simidimiz taş fırında pişmektedir, un, su ve tuz ile yoğrulmaktadır. İçine kattığımız maya olmazsa olmazdır. Simidimiz kazan gevreğidir. Sonrasında simidimizi pekmezliyoruz. Herkes kazan simidini tercih ediyor Adana'da. Adana’ya özgüdür. Diğer şehirlerde kazan gevrek demelerine rağmen elektrikli fırında pişiriyorlar. Onlar şeker kullanıyor, bizimki ise katkısız. İçerisinde kaynatılmış pekmez bulunmakta. Simidimizi kazanda haşlıyoruz ve taş fırınında pişiriyoruz" dedi.

"Hamur kötüyse hiçbir şekilde o simitten verim bekleyemezsin"

Simit yapımında en çok hamurun önemine vurgu yapan Ünverdi, "Simidi yaparken en çok dikkat edilmesi gereken husus, hamurdur. Hamur kötüyse hiçbir şekilde o simitten verim bekleyemezsin. Simitte gevrek dediğimiz mesele zaten taş fırında pişmesinden geliyor. Taş fırında pişen simit içindeki bütün lezzeti bırakıyor." ifadelerini kullandı.

"Simite lezzeti veren odundur"

Simitlerin hazırlanış ve satış süreçlerini de aktaran Ünverdi, "Sabah 4.30'da buraya geliyoruz, 6.00’da simidimiz çıkar. Üç buçuk-dörde kadar da satışımız devam eder. Mesleğimizde maalesef çırak yetişmiyor. Ben 2016’da bu işe başladım ve 9 yıldır bu mesleği yapıyorum. Simit'e lezzeti veren odundur" diye konuştu. (İLKHA)

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }