Güncel

Ağrı'nın unutulan şeker pancarı tarifleri yeniden yorumlandı

AİÇÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, "Topraktan Sofraya Şeker Pancarının Zarafeti" temasıyla düzenledikleri özel etkinlikte, Ağrı'nın unutulan şeker pancarı tarifleri geleneksel modern ve sunumlarla yeniden yorumladı.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Rektörü Prof. Dr. İlhami Gülçin ve rektör yardımcılarının da katıldığı etkinlikte, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan şeker pancarından 20'ye yakın farklı ürün sergilendi.

Sergilenen ürünler arasında şeker pancarının özünden elde edilen geleneksel lezzetlerin yanı sıra, pancarın kullanıldığı modern tatlılar, ana yemekler ve yenilikçi atıştırmalıklar da yer aldı.

Öğrenciler, şeker pancarının sadece bir tatlandırıcı olmanın ötesinde, mutfak sanatlarında ne kadar çeşitli ve zarif bir hammadde olabileceğini gözler önüne serdi.

Sergilenen ürünler, kırmızı pancar tarte tatin, tuzlu karamelli pancar tarte tatin, punk otlu tat ile tatlandırılmış salatalar ve özel pancar kökünden yapılan tatlılar büyük beğeni topladı.

Rektörden öğretmen ve öğrencilere tam not

Etkinlikte bir konuşma yapan AİÇÜ Rektörü Prof. Dr. İlhami Gülçin, öğrencilerin bu çalışmasının çok güzel olduğunu belirtti.

Bu tarz çalışmaların önemli olduğunun altını çizen Rektör Gülçin, ""Topraktan Sofraya Şeker Pancarının Zerafeti" adı altında gastronomi bölümümüzün yapmış olduğu bir etkinlik var. Bu etkinlikte gastronomi bölümündeki öğrenciler 20'ye yakın şeker pancarından yapılma herhangi bir şeker katkısı olmayan sadece şeker pancarı kullanılarak yapılan ürünler var. Bu etkinlik Ağır İbrahim Çeçen Üniversitesi ile Ağrı Şeker Fabrikası'nın ortaklaşa düzenledikleri bir etkinliktir, umarım bundan sonra da bu çalışmanın devamı gelir." dedi.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün daha da kapsamlı çalışmalara imza atmayı hedeflediğini belirten Gülçin, "Hatta arkadaşlar bu konuda farklı bir çalıştaydı yapmayı düşünüyorlar. Gerçekten görsel olarak da güzel görünüyor, birazdan tatlarına da bakacağız inşallah tatları da görselliği kadar güzeldir. Şeker pancarı, işlenmiş raf şeker kullanılır. Halk arasında sadece közlenmiş şeker zaman zaman tüketilir o da son zamanlarda tandır kalmayınca fırınlarda çok rağbet görmüyor. Umarım bu şekildeki bir çalışma buna da rağbeti artırır." şeklinde konuştu.

Gastronomi Mutfak Sanatları Bölümünde Dr. Öğretim Üyesi Yasemin Asiltürk Okutan ise yürüttükleri çalışma hakkında şunları söyledi:

"Öğrencilerimiz ile birlikte Ağrı ilinde daha önce de var olan şeker pancarından yapılan lezzetleri araştırdık ve şimdi biz de "Topraktan Sofraya Şeker Pancarın Zarafeti" diye yola çıkarak yaratıcı mutfak mantığıyla yeni nesil ürünler ortaya çıkarma istedik. Şu anda 20'ye yakın ürün ortaya çıkardık. Ağrı'da geçmiş yıllarda şeker pancarından yapılan tarifler olduğunu öğrendik bunlar unutulmaya yüz tutmuş tarifler diye. Biz ise bunu daha farklı hale getirerek daha yaratıcı bir halde estetik dokunuşlarla birlikte farklı sunumlar yaptık. Yeni nesil bir mutfak yoluyla bu hale getirdik."

Etkinlik, sergilenen ürünlerin tadımıyla sona erdi. (İLKHA)

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }