Sağlık

Çocukların ne zaman sünnet edilmeli, öncesinde ve sonrasında nelere dikkat edilmelidir?

Yüzyıllar boyunca, farklı kültürlere bağlı olarak dünya genelinde bağımsız bir şekilde uygulanan sünnet, özellikle dini ve toplumsal bir gereklilik olarak kabul edilirken, aslında basit gibi görünen ancak ciddi bir cerrahi operasyon olan bu işlem, hijyen kurallarına uyulmadığında ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Yaz aylarıyla birlikte birçok aile çocuklarını sünnet ettirmeye başlamıştır.

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Levent Özçakır, sünnetle ilgili olarak İLKHA muhabirine önemli açıklamalar yaptı.

Sünnet öncesi muayene gerekli midir?

Op. Dr. Levent Özçakır

Özçakır, sünnet öncesinde muayenenin gereklilik olduğunu belirtirken, "Çocuklarda sünnetin iki endikasyonu vardır. Birincisi sünnet derisi dediğimiz pipinin ucundaki derinin yapışık olup darlık yapması durumudur. Bu durum çocuğun işemesini zorlaştırabilir ve böbrek yetmezliğine bile yol açabilir. Diğeri de pipinin ön kısmındaki derinin iltihaplanması durumudur. Bu durumlarda sünnet endikasyonu vardır. Bunların dışında genel olarak temizlik açısından etkisi önemlidir." dedi.

Sünnet öncesi ve sonrasında nelere dikkat edilmelidir?

Özçakır, özellikle sünnet öncesi dikkat edilmesi gereken bir durum olduğunu belirtirken, "Çocuğun sünnet doğum solomoni var mı? Çocuğun işeme deliği pipinin uç tarafında mı? Bu durum çok önemlidir. Sünnet yapılmaması gereken durumlardandır. Çünkü işeme deliği pipinin alt kısmında olabilir. Bu nedenle ameliyat yapıyoruz. Sünnet derisini de bu ameliyatta yama olarak kullanıyoruz. Ailelerin dikkat etmesi gereken bir başka nokta da çocuğun pipisinin ucunun açık olmasıdır. Bu, çocuğun rahatça işemesi için önemlidir. Bunlara en çok dikkat edilmesi gereken konulardır." şeklinde konuştu.

"Sünnet sonrası bakım nasıl olmalıdır?"

Özçakır, "Sünnet sonrası bakım, uygulanan teknik ve yanma durumuna göre değişiklik gösterir. Sünnetten sonra iyileşme süreci genellikle iki haftayı bulur. 2-3 gün içinde toparlanır. Bakım için krem kullanıyoruz. Gerekirse antiseptik solüsyon gibi ilaçlar da veriyoruz. Bakımın temiz tutulması önemlidir. Özellikle ilk bir hafta içinde çocukların sünnetli bölgeye herhangi bir travma yaşamaması gerekmektedir. Top oynamamaları, güreşmemeleri ve bisiklete binmemeleri gerekmektedir." şeklinde konuştu.

En uygun zaman ne zaman sünnet edilmelidir?

Bebeklik döneminin sünnet için en uygun dönemlerden biri olduğunu belirten Özçakır, "Bebeklik döneminde çocuk daha bezliyken ve hareketsizken sünnet için çok uygun bir zamandır. Doğar doğmaz sünnet yapmanın uygun olmadığını düşünüyorum. Çünkü bebeklerin gelişimi devam ediyor. 40. günü beklemelerini öneriyorum. İki aylıkla yaklaşık bir yıl arası sünnet için çok uygun bir süre aralığıdır. Daha sonraki dönemlerde çocuklar daha hareketli ve bilinçlidirler. Biraz daha korku yaşarlar. Bu nedenle 1-1,5 yaş ile beş yaş arası sünnet için zorlu bir dönemdir. Daha sonraki dönemlerde beş yaşından büyük ve 8-9 yaş aralığı sünnet için uygun bir dönemdir." dedi.

"Tecrübeli doktorlardan sünnet yaptırın"

Sağlık Bakanlığının sünnetin sadece doktorlar tarafından yapılmasına izin verdiğini belirten Özçakır, "Bu nedenle tecrübeli doktorlardan sünnet yapılmasında fayda vardır. Farklı sünnet teknikleri vardır. Kesinlikle kullanılmaması gereken şey elektrikli koter cihazlarıdır. Uzun vadede yan etkileri olduğunu biliyoruz. Genellikle tercih ettiğimiz lokal anestezi ile cerrahi dikişli bir sünnettir." şeklinde konuştu.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }