Kalıcı dişler genellikle 6 yaş civarında çıkmaya başladığını söyleyen Aysun Coşkun "Bu dönemde alt ve üst çenede birinci büyük azı dişleri sürer ve bunlar, süt dişleri düşmeden çıkan ilk kalıcı dişlerdir. 7 ila 12 yaş arasında ön kesici dişlerden başlayarak süt dişleri yerini kalıcı dişlere bırakırken, 12-13 yaşlarına gelindiğinde tüm küçük ve büyük azı dişleri tamamlanır. 17-25 yaş aralığında ise 20 yaş dişleri çıkabilir" dedi.
Aileler nelere dikkat etmeli?
Coşkun, ailelerin özellikle 6 yaş civarında çıkan ve genellikle gözden kaçan büyük azı dişlerine dikkat etmesi gerektiğine ifade ettiği açıklamasında şunları söyledi:
"Bu dişler bazen süt dişi sanılarak ihmal ediliyor, ancak aslında ömür boyu ağızda kalacak olan ve çiğneme fonksiyonu açısından oldukça önemli ilk kalıcı dişlerdir. Bu dönemde yeterli fırçalanmadığı takdirde çürüme riski oldukça yüksek oluyor. Ayrıca, süt dişlerinin zamanından önce çekilmesi, kalıcı dişlerin çıkış yönünü ve çene gelişimini olumsuz etkileyebiliyor. Bu nedenle süt dişlerinin sağlıklı kalması, sadece geçici bir görev değil, aynı zamanda kalıcı dişlere rehberlik etmesi açısından büyük önem taşıyor" şeklinde konuştu.
"Düzenli diş hekimi kontrollerinin ihmal edilmemesi gerekir"
Çocuklara erken yaşta diş fırçalama alışkanlığı kazandırılması gerektiğini belirten Coşkun, özellikle 2 yaşından itibaren diş temizliğine başlanması, 6 yaşından sonra ise günde iki kez düzenli olarak fırçalama alışkanlığının yerleşmesi gerektiğini ifade etti.
Düzenli diş hekimi kontrollerinin ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Coşkun " Altı ayda bir yapılacak muayeneler sayesinde diş çürükleri ve diğer olası sorunların erken dönemde fark edilerek önlenebileceğini söyledi. Ayrıca diş hekimi tarafından uygulanabilecek koruyucu tedavilerle çürük oluşumu engellenebilir" diye belirtti.
"Çocukları şekerli ve asitli gıdalardan uzak tutun"
Beslenmenin de diş sağlığında önemli bir rol oynadığını ifade eden Coşkun, çocukların şekerli ve asitli gıdalardan uzak tutulması, bunun yerine kalsiyum açısından zengin süt, yoğurt ve peynir gibi besinlerle birlikte taze sebze ve meyve tüketiminin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. (İLKHA)