Dünya

Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde yakıt tükendi, "felaket" kapıda

Gazze’deki Şifa Tıp Merkezi Müdürü Dr. Muhammed Ebu Selmiye, Gazze’deki hastanelerde yakıtın tamamen tükenmesi nedeniyle sağlık sektörünü bekleyen büyük bir tıbbi felaket konusunda ciddi uyarılarda bulundu.

Ebu Selmiye bu durumun, yüzlerce hasta ve yaralının hayatını tehdit ettiğini belirtti.

Ebu Selmiye, Gazze Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki tüm hastanelerin – aralarında bölgenin en büyük hastanesi olan Şifa Tıp Merkezi’nin de bulunduğu – önümüzdeki üç saat içinde tamamen hizmet dışı kalacağını, eğer acilen yakıt girişi sağlanmazsa sağlık sisteminin çökeceğini belirtti.

“Sağlık sisteminde çöküşün eşiğindeyiz. Şifa Hastanesi çalışmayı durdurursa elimizde hiçbir alternatif yok” diyen Ebu Selmiye, yoğun bakım üniteleri, yenidoğan bölümleri ve diyaliz merkezlerinin tamamen duracağını, bu durumun yaklaşık 100 prematüre bebek, 13 yoğun bakım hastası ve düzenli diyaliz seanslarına bağımlı 350 böbrek hastasının hayatını doğrudan tehdit ettiğini ifade etti.

Ayrıca ameliyathanelerin de çalışmayı durduracağını ve artan yaralı sayısı ile yayılmakta olan hastalıklar – özellikle menenjit – karşısında hastanelerin tedavi sunamayacağını belirten Ebu Selmiye, “İlaç laboratuvarları, oksijen istasyonları ve kan bankaları da yakıt yokluğu nedeniyle kapanacak. Bu da hastaneleri fiilen toplu mezarlara çevirecek” diye ekledi.

 Ebu Selmiye, Şifa Hastanesi’nin yakıt yetersizliği nedeniyle diyaliz bölümünü zaten kapattığını ve Gazze’nin kuzeyindeki durumun çok daha vahim olduğunu vurguladı.

Ebu Selmiye, şunları söyledi:

“Gazze’deki su eksikliği yüzed 90’a ulaştı. Bu, hastanelerin hijyen koşullarını ve hastalıklarla mücadele kapasitesini doğrudan etkiliyor. Dünya kamuoyuna sesleniyoruz: Acilen yakıt sokulmalı, su istasyonları çalıştırılmalı ve kan üniteleri sağlanmalı.”

İşgalci rejimin, yakıtı damla damla ve sınırlı şekilde gönderdiğini ifade eden Ebu Selmiye, bu politikanın asgari ihtiyaçları dahi karşılamadığını ve sağlık sektörünü tamamen çökertmek amacıyla bir baskı aracı olarak kullanıldığını dile getirdi.

Gazze’deki sahra hastanelerinin müdürü Dr. Mervan el-Hums da yaptığı açıklamada, sağlık sektörünün son saatlerini yaşadığını, yüzlerce insanın her an hayatını kaybedebileceğini söyledi:

“Durum tüm ölçütlerle felaket. Yaralıların sayısı sürekli artıyor, salgın hastalıklar insanları kırıp geçiriyor ve sağlık sistemi artık buna karşılık veremiyor.”

El-Hums, bu şartların yalnızca iki gün içinde onlarca prematüre bebeğin inkübatörlerde hayatını kaybetmesine neden olacağını belirterek, “Elektrik kesintileri ve işleyişin tamamen durmasıyla birlikte ölüm, hastane koridorlarında dolaşır hale geldi” dedi. (İLKHA)

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }