Okullar tatil olduğunda, çocukların hayat düzenlerinin değiştiğine dikkat çeken uzmanlar, çocukların beslenmelerine ve aktif olmalarına dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.
Uzman Diyetisyen Bahar Akçin, çocukların yaz tatili boyunca nasıl sağlıklı ve dengeli besleneceklerini anlattı ve ebeveynlere önemli bilgiler verdi.
"Geç kalkmalara karşı tedbir almak önemlidir"
Uzman Diyetisyen Bahar Akçin
Akçin, yaz mevsimiyle birlikte beslenme alışkanlıklarının da değiştiğine dikkat çekerek şunları söyledi: "Bu noktada önemli olan doğru seçimler yapmak ve okulların kapanmasıyla birlikte uyku saatleri, yemek saatleri gibi şeylerin birbirine karışarak düzenin bozulabileceği bir sisteme geçmek. Mümkün olduğunca geç kalmalara karşı tedbir almak gerekiyor çünkü geç kalkıldığında daha fazla halsizlik ve yorgunluk oluyor çünkü uzun süreler aç kalınmış oluyor. Sabah saat 10.00 gibi kahvaltı yaparak, 13.00 gibi hafif bir atıştırma, 16.00 gibi ikindi ara öğünü ve akşam yemeğinde de akşam 19.00-19.30 gibi yemek yemek daha uygun olacaktır. Çocuklar evde olduklarında genellikle abur cubur ve tatlılara karşı daha istekli olabiliyorlar. Buna bir sınır konabilir; örneğin haftada 1 veya 2 kez izin verilebilir."
Çocuklara dondurma yedirirken nelere dikkat etmek gerekiyor?
Akçin, "Yaz döneminde en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de dondurma tüketimidir. Evde doğal dondurma yapabiliriz. Anneler çok rahatlıkla bunu yapabilirler; süzme yoğurda meyve doğrayıp karıştırıcıdan geçirebilirler veya meyve parçaları eklemek istenirse küçük parçalara doğrayabilirler. Tatlandırıcı baharatlar ekleyip buzlukta dondurarak kendi dondurmalarını yapabilirler. Böylece fazla şeker alınmamış olur ve katkı maddelerinden uzak durulmuş olunur. Evde yapılan dondurmaları çocuklara günde 1 veya 2 top verebiliriz çünkü sadece yoğurt ve meyveden yapılmış ve doğaldır. Dışarıdan alınan paketli dondurmaları haftada 1 veya 2 top kadar tüketmek yeterlidir." şeklinde açıklama yaptı.
Akçin, karbonhidrat alımına fazla dikkat edilmesi gerektiğini belirterek "Tatil döneminde pasta ve börek gibi hamur işi karbonhidratların tüketimi artar. Karbonhidratlı yiyecekler tüketildiğinde, mümkünse hemen ardından yürüyüş, yazın mümkünse yüzme gibi fiziksel aktivitelere ağırlık vermek daha faydalı olacaktır." dedi.
Sıvı tüketiminde nelere dikkat edilmelidir?
Akçin, yaz döneminde su tüketiminin önemini vurgulayarak şunları söyledi: "Yazın terlemeyle birlikte su tüketimi ihmal edilebilir, ancak vücudun susuz kalması halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı ve dudak, el, ayak ve cilt kuruluğuna yol açabilir. Mümkün olduğunca günde en az 2 litre su içmelerini öneririm. Su sevmiyorlarsa limon, tarçın, nane gibi gıdalardan suya lezzet katabilirler. Sıvı tüketiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta şekerli ve gazlı içeceklerden uzak durmaktır. Bu içecekleri de evde doğal olarak kendimiz yaparsak daha sağlıklı olur. Örneğin elma şurubu veya bal ile tatlandırılabilir. Kendi hoşafımızı meyvenin kendi şekeriyle kaynatmak, şekerli içeceklerden daha faydalı olur ancak daha az yoğun bir şekilde çocuğa vermek önemlidir. Gazlı içecekler, kola ve şekerli kahvelerden uzak durmak gerekmektedir. Tabii ki bunları hiç tüketmeyeceğiz diye bir kural yok, ancak sıklığına dikkat etmemiz gerekiyor. Haftada 1 veya 2 kez uygun olabilir ancak her gün 2-3 bardak içmek mümkün değildir. Aksi takdirde hızlı kilo alımı, yağlanma ve insülin direnci gibi sorunlara neden olabilir."