Batman ilinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden yüksek hava sıcaklıkları, bal üreticilerini endişelendiriyor. Havanın 40 derecenin üzerine çıktığı bu günlerde, 673 arıcı 58 bin arılı kovanda bal hasadına başladı. Ancak geçen yıla kıyasla bu yıl bal üretiminde yüksek sıcaklıkların etkisiyle yüzde 50'den fazla bir düşüş yaşanması bekleniyor.

Uzmanlar Uyarıyor: Sıcaklıklar Bal Verimini Düşürüyor

Batman Üniversitesi Sason Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Veysel Aydın, yaptığı açıklamada, bal üretiminde sıcak hava koşullarının olumsuz etkisini gösterdiğini belirtti. Arıcılığın iklim ve bitki örtüsüne bağlı bir üretim dalı olduğunu söyleyen Aydın, bu yıl bölgedeki yüksek sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıkarak erken başladığını ve bu durumun bal üretimini olumsuz etkilediğini vurguladı.

Batman'da minibüsün altında kalan 1 yaşındaki çocuk feci şekilde hayatını kaybetti! Batman'da minibüsün altında kalan 1 yaşındaki çocuk feci şekilde hayatını kaybetti!

Sıcaklıklar Arıların Verimliliğini Azaltıyor

Dr. Aydın'a göre, 37 derecenin üzerindeki sıcaklıklar arıların verimli çalışmasını engelliyor. Bu yüksek sıcaklık seviyeleri, arıların faaliyetlerini olumsuz yönde etkileyerek bitki örtüsünün kurumasına neden oluyor. Kuruyan bitki örtüsü ise bal üretiminde ciddi bir düşüşe yol açıyor. Bu durum, bölgedeki arıcıların bal hasadında beklenen verimi elde edememesine neden oluyor.

Uzun Dönemde Hava Durumu İzlenmeli

Bal üretiminin devamlılığı için uygun iklim koşullarının önemli olduğunu belirten Dr. Aydın, sıcaklıkların uzun dönemde seyri ve hava durumunun yakından takip edilmesi gerektiğini vurguladı. Aksi takdirde yüksek sıcaklıkların bal üretimine olan olumsuz etkilerinin devam edebileceğini söyledi.