GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından finanse edilen proje kapsamında Tepeüstü köyüne 52 kilovat kapasiteli 112 güneş paneli kuruldu. Bu panellerle 300 dönümlük tarım arazisi güneş enerjisi sistemiyle sulanıyor.

Batman-Beşiri'de 2 aile arasında sopalı-bıçaklı kavga: 1'i ağır 41 yaralı Batman-Beşiri'de 2 aile arasında sopalı-bıçaklı kavga: 1'i ağır 41 yaralı

Kozluk Tarım ve Orman Müdürü İsmail Hakkı Sağlam, projenin tamamlandığını ve 21 çiftçinin faydalandığını söyledi. Sağlam, “Burada daha önceden kuru tarım yapılıyordu. Projeyle çiftçilerimiz sulu tarıma geçecek. Verimde de yüzde 100’e yakın artış meydana gelecek.” dedi.

Sağlam, çiftçilerin tarımdaki en büyük maliyetlerden enerji maliyetini en aza indireceklerini belirterek, “Çiftçiler elektrik ücretinden kurtulacak. Aynı zamanda kuru tarımdan sulu tarıma geçtikleri için ürünün verimi artacak, daha gelir getirici tarıma geçilecek. 300 dönümlük araziyi sulamak aylık yaklaşık 70 bin lira, yıl boyu sulama döneminde de toplam 350-400 bin liralık maliyet oluşuyordu. Bu proje ile bu maliyetler sıfıra inecek.” diye konuştu.

Sağlam, tarımsal sulamada güneş enerjisi sisteminin Batman’da ilk kez uygulandığını, yenilenebilir enerjiyi zirai alanda hazırlanan farklı projelerle yaygınlaştıracaklarını ifade etti.

Tepeüstü Mahallesi Muhtarı Lazgin Araz da projeye başvurduklarını ve çok memnun olduklarını anlattı. Araz, “Sulu tarımla daha yüksek verim alacağız ve yılda iki ürün ekebileceğiz.” dedi.

Çiftçilerden Alican Araz ise “Tarımda en yüksek maliyet enerjidir. Biz de özellikle elektrik faturasından kurtulmak için bu projeye başvurduk.” dedi.