Ergani, Diyarbakır’ın tarihi ve kültürel zenginlikleriyle tanınan bir ilçesidir.

 Bu ilçede, peygamberler ve sahabeler şehri Diyarbakır’ın inanç mirasına katkıda bulunan bir mekan vardır:   Hz. Zülkifl Nebi Makamı.

Hz. Zülkifl (a.s.), Kur’an-ı Kerim’de adı geçen peygamberlerden biridir. İsmi, “sabreden, azimli, kararlı” anlamına gelmektedir. Bazı kaynaklara göre, Hz. Eyyüb (a.s.)'ün yeğeni ve vasisidir. Bazı kaynaklara göre ise, Hz. İlyas (a.s.)'ın öğrencisi ve halifesidir.

Hz. Zülkifl (a.s.)'ın makamı (bir süre kaldığı yer), Ergani ilçesinin 6 km. kuzeyinde bulunan “Zülküfil” veya “Makam” ismi verilen dağın zirvesindedir.Bu dağ, 1515 metre yüksekliktedir ve ilçenin tamamını kuşbakışı görmek mümkündür.Yöre halkı buradan “altın değerinde bir dağdır” diye bahseder.

Hz. Zülkifl Nebi (a.s.)'ın makamına gelen ziyaretçiler, burada manevi bir atmosferi soluyorlar. Makama daha çok da bahar mevsimlerinde gidilir ve halk tarafından yiyecekler götürülür, gezilir, namazlar kılınır, dualar edilir. Kur’an-ı Kerim ve mevlit okunup dileklerde bulunularak, adak ve kurbanlar kesilir.

Makam’ın bir diğer özelliği de burada açan ve buraya özgü olan makam çiçeğidir. Bir rivayete göre Zülkifl Peygamber’in terinin damladığı her yerde bu çiçek açmıştır.Ayrıca, burada bulunan kayalıkların yapısı kaya tırmanışı yapmak isteyenlere sayısızca tırmanış parkuru yaratmaktadır.

Makam Dağı, sadece inanç turizmi için değil, doğa turizmi için de önemli bir potansiyele sahiptir. Buraya gelen ziyaretçiler, yamaç paraşütü ile ayaklarını yerden kesebilir, eşsiz fotoğraflar çekebilir, piknik yapabilir veya yürüyüş yapabilirler.6

Ergani’nin manevi mirası olan Hz. Zülkifl Nebi Makamı, Diyarbakır ve çevre illerden gelen ziyaretçilere ev sahipliği yapmaktadır. Bu makam, hem peygamber sevgisini hem de doğal güzellikleri bir arada yaşatmaktadır.

makam-dagi-ziyaretcilerini-agirliyore5ad0f444bd29071856a