Saldırının detayları

Olay, 19 Ocak 2023 tarihinde Mardin’in Artuklu ilçesinde meydana geldi. Irak plakalı bir cip, yabancı plakalı olduğu gerekçesiyle takibe alındı. Cipin tekerleği patladığı bahanesiyle durdurulan araçta bulunan Hındreen Abdullah Salih (39), Waheda Haedar Jasim (63), Abdullah Saleh Mustafa (69), Chiman Shaheen Khalid (75) ve Ahmed Jalaladeen İbrahim (45) silahlı saldırıya uğradı. Saldırıda 3 kişi olay yerinde, 2 kişi ise hastanede hayatını kaybetti.

Sanıkların savunmaları

Saldırının faili olduğu iddia edilen tutuklu sanıklar Abdullah K. ve Faris A. ile tutuksuz sanıklar Murat Y. ve İbrahim D., Mardin 4. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandıkları davada savunma yaptılar. Tutuklu sanık Faris A., saldırının Abdullah K’nin fikri olduğunu, kendisinin de tehdit edildiği için katıldığını ileri sürdü. Tutuklu sanık Abdullah K. ise suçu Faris A’ya attı ve olay günü araçtan inmediğini iddia etti. Tutuksuz sanıklar Murat Y. ve İbrahim D. ise olayla hiçbir ilgilerinin olmadığını savundular.

AA-20230727-31782175-31782174-MARDINDE_5_KISININ_OLDURULDUGU_SALDIRIYA_ILISKIN_DAVADA_SANIKLAR_HAKIM_KARSISINDA

Mardin'de damada düğünde altın yerine araç lastiği hediye etti! Mardin'de damada düğünde altın yerine araç lastiği hediye etti!

Mağdur yakınlarının talebi

Duruşmada söz alan saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları ise Türkiye’de adalete güvendiklerini, sanıkların en ağır şekilde cezalandırılmasını istediklerini belirttiler. Saldırının planlı olduğunu ve arkasında başka kişilerin olduğunu düşündüklerini de ifade ettiler.

İstenilen ceza

İddianamede, tutuklu sanıklar Abdullah K. ve Faris A. ile tutuksuz sanık Murat Y’ye “kasten öldürme”, “nitelikli yağma” ve “ateşli silahlarla bunlara ait mermileri satın alma, taşıma veya bulundurma” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 11 yıldan 18’er yıla kadar hapis cezası, tutuksuz sanık İbrahim D’ye ise “izinsiz olarak ateşli silah ve mermileri ülkeye sokma imal etme, nakletme ve satma” suçundan 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Duruşmanın sonucu

Mahkeme, tutuklu sanıklar Abdullah K. ve Faris A’nın tutukluluk halinin devamına, tutuksuz sanıklar Murat Y. ve İbrahim D’nin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi. Duruşma, 20 Ekim 2023 tarihine ertelendi.