Uzmanlar, öksürüğün hastalıkların belirleyici işaretlerinden biri olduğuna vurgu yapıyor. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Özkan Demirhan, öksürüğün sebeplerinin kalp veya akciğerde bulunan bir hastalıktan kaynaklanabileceğini ifade ediyor. Özellikle akciğer kanseri gibi sinsi hastalıkların belirgin özelliklerinden birinin öksürük olduğunu belirten Dr. Demirhan, öksürüğün sebeplerinin iyi araştırılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Öksürüğe dair belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini aktaran uzmanlar, özellikle öksürük sayısında artış, gündüz öksürüğünün gece de görülmesi, balgamda kan gelmesi gibi durumların önemli işaretler olduğunu söylüyor. Özellikle akciğer kanseri vakalarında uzun süren öksürük, hemoptizi (kanlı balgam çıkarma), kilo kaybı, nefes darlığı gibi belirtilerin sıklıkla görüldüğü ifade ediliyor.

Zirai ilaç satıcıları yanlış ilaç kullanımının zararlarına dikkat çekti! Zirai ilaç satıcıları yanlış ilaç kullanımının zararlarına dikkat çekti!

Akciğer kanseri gibi hastalıkların yanı sıra kalp ve akciğerde bulunan diğer hastalıkların da öksürüğe yol açabileceğini belirten uzmanlar, öksürük durumunda mutlaka sebeplerinin iyi araştırılması ve uzman kontrolünden geçilmesi gerektiğini vurguluyor. Erken teşhisin önemi üzerinde duran uzmanlar, düzenli check-up yaptırmak ve risk faktörlerine sahip kişilerin düzenli hekim kontrolünde olmalarını öneriyor.

Beslenmenin de hastalıklardan korunmada önemli bir etken olduğunu belirten uzmanlar, tütün ve tütün ürünlerinden uzak durulması, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi, düzenli spor yapılması gibi faktörlere dikkat çekiyor. Sağlıklı yaşam tarzının hastalıklardan korunmada büyük önem taşıdığını belirten uzmanlar, toplumda farkındalığın artırılmasının ve önleyici sağlık önlemlerinin alınmasının önemine vurgu yapıyor.