Türkiye'nin dört bir yanında görev yapan ve tamamı vaizlerden oluşan görevliler, "Alo 190" hattını arayan vatandaşların sorularına büyük ölçüde anında cevap verirken bazı meselelerde ise Din İşleri Yüksek Kurulu ile görüşüldükten sonra cevap veriliyor.

Alo 190 Fetva Hattı'nı günlük ortalama 3-4 bin kişi ararken bu sayı Ramazan ve kurban sürecinde 3 katına çıkıyor.

Arayan kişinin bağlı olduğu mezhebe göre de sorularına cevap bulduğu "Fetva Hattı" ile mahrem konularda soru sormak isteyen kişilere cinsiyetine göre de tercihen bayan veya erkek hocalar cevap veriyor.

Türkiye genelinde günlük 3-4 bin İstanbul'da bin soruya cevap veriliyor

En çok iktisadi, ticari, aile hukuku ve ibadet konularıyla ilgili soruların sorulduğu "Fetva Hattı" ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan İstanbul İl Müftü Yardımcısı Huriye Akbıyık, "Alo 190 dini sorulara cevaplandırma hattı, halkımızın bildiği ismi ile 'Alo Fetva' hattımız 2021 yılından itibaren Din İşleri Yüksek Kurulumuzun koordinesinde Türkiye genelinde çağrı sistemi ile hizmet veren bir birimimiz. İstanbul'da ise bizler 39 ilçemiz ve merkezimizden bu hizmeti yürütmekteyiz. İstatistik olarak ortalama günlük Türkiye genelinde 3-4 bin soru cevaplandırılmaktadır. İstanbul özelinde ise görevlilerimiz günlük bin soruya cevap vermektedir." dedi.

Fetva Hattı'nda görev yapan tüm hocalar vaiz

Akbıyık, "Alo 190 hattımızı arayan bir vatandaşa, öncelikle hatta iki seçenek sorulmaktadır. Fetva görevlisiyle mi? yoksa aile ve dini rehberlik görevlisiyle mi? görüşmek istediği sorulmaktadır. Vatandaşımızın tercihine göre de o anda aktif olan hocamız soruları cevaplandırmaktadır. Fetva hattımızda görev yapan hocalarımızın hepsi Diyanet İşleri Başkanlığımız bünyesinde vaiz unvanında görev yapan arkadaşlarımızdır. Aynı zamanda Alo 190 dini soruları cevaplandırma hattı hizmetçi eğitim semineri almış hocalarımızdır. Dolayısıyla dini soruları cevaplandırma konusunda yeterliliğe sahip arkadaşlarımızdır. Vatandaşımız, Alo 190 hattını aradığında, hattın diğer uçunca görev yapan hocamız, sorunun Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından verilmiş olan fetvasını vatandaşımıza aktarmaktadır. Ancak, zaman zaman arayan vatandaşımız 'ben filan mezhep üzerine cevap istiyorum' dediklerinde hocamız o mezhebin konu hakkındaki görüşü ne ise vatandaşımıza aktarmaktadır." diye konuştu.

Fetva Hattı'na en sık hangi sorular soruluyor?

Fetva Hattı'na en çok sorulan sorulara ilişkin de bilgi veren Akbıyık, "Hattımıza gelen soruları tasnif ettiğimizde, en sık iktisadi ve ticari hayat ile ilgili soruların sorulduğunu; bu bağlamda katılım bankaları, kredi kart işlemleri, bitcoin, faiz gibi soruların ağırlıkla geldiğini görmekteyiz. İkinci bir alan olarak, aile hukukuna ait soruları sıklıkla alıyoruz. Bunlar da nikah, boşanma işlemleri, ailede bireylerin karşılıklı sorumlulukları konuların da daha sık sorular almaktayız. Üçüncü olarak, ibadet hayatını ilgilendiren sorularla muhatap oluyoruz. Tabi bu da dönem dönem farklılıklar arz etmektedir. Malumunuz önümüz Kurban Bayramı… yavaş yavaş kurban ile ilgili soruları almaya başladık. Oruç zamanında oruç ile ilgili soruları sık sık alıyoruz. Yine zekât adak ile ilgili sorularda en sık karşılaştığımız sorular arasında yer almaktadır." şeklinde konuştu.

"Ramazan ayında 13 bin soruya cevap verildi"

Akbıyık, "Geçtiğimiz Ramazan ayını konuşacak olursak, Din İşleri Yüksek Kurulumuzun verilerine göre; Türkiye genelinde fetva hattımıza günde ortalama 13 bin civarında soru sorulmuş. Bu sorulardan ortalama 3 bini ise İstanbul'dan sorulmuştu. Alo 190 dini soruları cevaplandırma hattımız halkımızın güvenle arayıp dini sorularına doğru ve güvenilir cevaplar bulabilecekleri en sağlam kaynaklara arasında yer almaktadır. Vatandaşımız rahatlıkla merak ettiği, sormak istedikleri soruları kurumuzun bu hattına yöneltebilir." dedi. (İLKHA)

Mardin Eğitim-Bir-Sen’den HÜDA PAR'ın kanun teklifine destek Mardin Eğitim-Bir-Sen’den HÜDA PAR'ın kanun teklifine destek
Kaynak: ilkha