Çin ordusu, bu sabah Tayvan çevresinde başlayan askeri tatbikata düzinelerce savaş uçağı gönderdiğini ve temsili saldırılar gerçekleştirdiğini açıkladı.

Tatbikatlar, Çin'in "tehlikeli bir ayrılıkçı" olarak tanımladığı Lai Ching-ti'nin özerk adanın yeni başkanı olarak yemin etmesinden üç gün sonra gerçekleşti.

Çin'in resmi Xinhua haber ajansının bildirdiğine göre Çin ordusu "bugün sabah 07.45 itibariyle Tayvan adası çevresinde ortak askeri manevralara başladı." Manevraların Tayvan Boğazı ile adanın kuzeyi, güneyi ve doğusunda gerçekleştirildiği ifade edildi.

Ajans, "Joint Sword 2024A" olarak adlandırılan tatbikatın "ortak deniz-hava devriyeleri (...) ve kilit hedeflere yönelik ortak hassas saldırılar için savaşa hazırlık" üzerine odaklanacağını belirtti.

Yetimler Vakfı Çad'da yetim çocuklara bayramlık hediye etti Yetimler Vakfı Çad'da yetim çocuklara bayramlık hediye etti

Ajans, Çin askeri sözcüsü Li Shi'nin ortak manevraların "Tayvan'ın bağımsızlık güçlerinin ayrılıkçı eylemleri için güçlü bir ceza ve dış güçlerin müdahale ve provokasyonlarına karşı sert bir uyarı" anlamına geldiğini söylediğini aktardı.

Tayvan'ı kendi topraklarının bir parçası olarak gören Çin, Lai'nin pazartesi günü yaptığı ve Çin'i tehditlerine son vermeye çağırdığı konuşmasını kınadı. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, salı günü Lai'yi "çirkin" olarak nitelendirdi.

Buna karşılık Tayvan perşembe günü Çin'in askeri manevralarını kınadı. Tayvan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "bölgesel barış ve istikrarı baltalayan bu tür provokasyonlar ve mantıksız eylemleri şiddetle kınıyoruz" denildi.

Bakanlık, "Bu vesileyle askeri tatbikat başlatmak sadece Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrara katkıda bulunmamakla kalmıyor, aynı zamanda Çin'in militarist zihniyetini de vurguluyor" dedi.

Konunun hassasiyeti nedeniyle adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Tayvanlı yetkili Reuters'e yaptığı açıklamada tatbikatın Tayvan'ın öngördüğü bir senaryonun parçası olduğunu ve ada hükümetinin Çin'in askeri hamlelerini "tam olarak anladığını" söyledi.

Çin'in kendi topraklarının ayrılmaz bir parçası olarak gördüğü ve yeniden tesis etmeye yemin ettiği Tayvan adası, Çin-ABD geriliminin merkezinde yer alıyor ve ABD Tayvan'ın başlıca silah tedarikçisi konumunda bulunuyor.

Çin, Tayvan'ı 1949'daki Çin iç savaşının sona ermesinden bu yana topraklarının geri kalanıyla yeniden birleştiremediği eyaletlerinden biri olarak görüyor.

Çin, yaklaşık 23 milyonluk nüfusu demokratik bir sistemle yönetilen ada ile "barışçıl" bir birleşmeden yana olduğunu söylüyor ancak gerekirse bunun için askeri güce başvurmayı da göz ardı etmiyor. (İLKHA)

Kaynak: ilkha