Danimarka’da Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırılar, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde tepkilere neden oluyor. Danimarka hükümeti, bu saldırıların ülkenin imajına ve güvenliğine zarar verdiğini kabul ederek, önlem almanın yollarını aradığını açıkladı.

Kur’an-ı Kerim Yakma Eylemleri Kınandı

Danimarka Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı yazılı açıklamada, ülkede Kur’an-ı Kerim’e karşı devam eden ve süreklilik kazanan saldırıların, başka ülkelerde hakaret ve tepki uyandırma amacı taşıyan, Danimarka’ya da zarar veren boyutları olduğuna işaret edildi.

Hamanei'den, İran Cumhurbaşkanı Reisi için 5 günlük yas ve taziye mesajı Hamanei'den, İran Cumhurbaşkanı Reisi için 5 günlük yas ve taziye mesajı

Açıklamada, Kur’an-ı Kerim’i yakma eylemleri nedeniyle 15 ülkenin Danimarka’yı kınadığı ve İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) 18. Olağanüstü Dışişleri Bakanları Konseyi’nin, 31 Temmuz’da toplanarak bu konuyu ele alacağı belirtildi.

Bu provokasyonlar,

“birkaç kişi tarafından düzenlenen son derece saldırgan ve pervasız eylemler”

olarak nitelendirilen açıklamada, bu eylemleri yapanların Danimarka toplumunu temsil etmediği ve bu eylemlerin aşırılık yanlılarına fayda sağladığı kaydedildi.

danimarka-dini-temelli-saldirilara-karsi-onlem-almayi-degerlendiriyor-99c82ad4

Yasal Yollar Araştırılacak

Açıklamada, Danimarka hükümetinin, örneğin diğer ülkelerin, kültürlerin ve dinlerin aşağılandığı ve bunun Danimarka için özellikle güvenlik açısından ciddi olumsuz sonuçlar doğurabileceği özel durumlara müdahale etme olanağını araştıracağı ifade edildi.

Açıklamada, bu değerlendirmenin, Danimarka’nın kapsamlı ifade özgürlüğü çerçevesinde yapılacağı aktarıldı.

İsveç de Benzer Bir Süreçte

Danimarka’nın komşusu İsveç’te de benzer saldırılar yaşanmıştı. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da Danimarkalı mevkidaşı Mette Frederiksen ile yakın temas halinde olduğunu ve İsveç’te de benzer bir sürecin halihazırda devam ettiğini duyurdu.

Kristersson Instagram hesabından yaptığı paylaşımda

“Ulusal güvenliğimizi ve İsveç’teki ve dünyadaki İsveçlilerin güvenliğini güçlendirecek tedbirleri değerlendirmek üzere… hukuki durumu analiz etmeye başladık”

dedi.

Türkiye’den Tepki

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da dün Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lökke Rasmussen ile bu ülkede Kur’an-ı Kerim’e karşı devam eden saldırılar hakkında telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Bakan Fidan, görüşmede, Danimarka’da Kur’an-ı Kerim’e karşı devam eden ve süreklilik kazanan saldırıları kınadığını yinelemişti.

Avrupa’daki İslam karşıtlığının, alarm verici seviyeye ulaştığını, hatta bunun bir salgın haline gelmiş olduğunu vurgulayan Fidan, ifade özgürlüğü adı altında söz konusu eylemlere izin verilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtmişti. Hakan Fidan ayrıca, bu saldırıların önlenmesi için Danimarka hükümetinin derhal harekete geçmesini beklediğini de ifade etmişti.