Ticaret Bakanlığı, ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretine ilişkin yönetmelikte yaptığı değişiklikle, ikinci el araçların sıfır satış fiyatının üzerinde ilan edilmesini 1 Ocak 2024’e kadar yasaklamıştı. Bu kurala uymayanlara ise ilan başına 300 bin liraya kadar idari para cezası öngörülmüştü.

Bakanlık, 15 Temmuz’da yürürlüğe giren düzenlemenin sonuçlarını paylaştı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, ilan platformları üzerinden yayımlanan ve düzenlemeye aykırılık teşkil edebilecek bireysel ve ticari olmak üzere toplam ilan sayısının 20 binin üzerinde olduğu belirtildi.

Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,7 büyüdü Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,7 büyüdü

Bakanlık, ilan platformlarının üyelerine yaptığı uyarı ve bilgilendirmeler ile kamuoyuna yapılan duyurular sonucunda bu sayının 15 Temmuz’dan itibaren 7 bin seviyelerine gerilediğini, yapılan son incelemede ise 5 binin altına düştüğünü bildirdi.

Bakanlık, kısıtlamaya aykırılık teşkil ettiği tespit edilen ilanları veren gerçek ve tüzel kişiler hakkında inceleme başlattığını ve ceza tebliğ sürecinin devam ettiğini kaydetti.

Bakanlık, ikinci el araç alım satımında tüketicilerin mağduriyetini önlemek ve piyasayı dengelemek amacıyla yaptığı düzenlemenin etkisini gösterdiğini ifade etti. Bakanlık, ikinci el araç piyasasını yakından takip ettiğini ve gerekli tedbirleri almaya devam edeceğini vurguladı.