Bir düğün için altın maliyetinin ortalama 500 bin ila 1 milyon TL arasında değiştiğini ifade eden kuyumcular, bu büyük maliyet nedeniyle düğün için hazırlık yapan çiftlerin sayısının ciddi şekilde azaldığını belirtti.

Batman'da düğün sezonu olmasına rağmen bekledikleri hareketliliğin henüz başlamadığını ve geçen yıllara oranla altın satışlarının çok düşük olduğunu belirten kuyumcu esnafı, düğün sezonundan da umduğunu bulamadı.

Kuyumcuların en hareketli olduğu düğün sezonu başladı ancak altın fiyatlarının yüksekliğinden dolayı vatandaşlar zorunlu olmadıkça ve mecbur kalmadıkça altın almaktan kaçınıyorlar. Batman'da düğün sezonu başlamasına rağmen kuyumcu esnafı, bekledikleri hareketliliği halen yakalayamadıklarını söyledi.

Son zamanlarda altındaki yükseliş dolayısıyla düğün sezonu girmesine rağmen altın alınımında ciddi düşüşün yaşandığını belirten kuyumcular, bu durumun hem kendilerini hem de düğün sahiplerini mağdur ettiğine dikkat çekti

"Bir düğün için tek seferde altın almak imkânsız hal geldi"

Altın fiyatlarının son bir yılda yaklaşık yüzde 70-80 yükseldiğini söyleyen kuyumcu esnafı Abdurrahman Yıldız, "Altın fiyatının yükselmesi işlerimizi olumsuz etkiliyor. Şu an bir düğün altının maliyeti en düşük 500 bin lira civarında olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda bir kişinin bir anda bu parayı bulması neredeyse imkânsız hale geldi. Evlenmek isteyenlerin çoğu her ay birkaç gram alarak biriktirmek zorunda kalıyor. Bu şekilde 4-5 yılda ancak düğün için altın birikimlerini yapabiliyorlar." dedi.

Hayvancılıkta planlı üretim kapsamında yeni destekleme modeli yürürlükte Hayvancılıkta planlı üretim kapsamında yeni destekleme modeli yürürlükte

"Evliliğin maddi yükümlülüğü arttığı için gençler eskisi gibi evlenemiyor"

Gençlerin eskisi gibi rahat evlenemediğini ifade eden Yıldız, "Eskiden hafta sonları düğünler olduğu için çeyrek altın satışlarımız oluyordu ama şimdi ise yüksek fiyatlardan dolayı kimse çeyrek bile alamıyor. Evliliğin maddi yükümlülüğü arttığı için gençler eskisi gibi evlenemiyor. Bir düğün için en düşük altın maliyeti 500 bin liradan başlıyor, bu rakam 2 milyona kadar çıkıyor. Devlete çağrımız bu artışlara bir el atmaları ve gençlerin evlenebilmeleri için bir teşvik ya da bir destek vermeleri gerekir." ifadelerini kullandı.

"Düğün sezonundayız ama gelen giden yok"

Düğün sezonunda olmalarına rağmen kuyumcularda bir hareketliliğin olmadığını ifade eden bir diğer kuyumcu esnafı Mehmet Salih Erdem ise şunları söyledi:

"Evlilik oranları bayağı düştü. Bunun başlıca sebebi ise altındaki yükseliştir. Eskiden günlük ciromuz iyiydi ama şu an bayağı düşmüş halde. Şu an evlilik sezonundayız ama maalesef gelen giden yok. Bir düğün için altın maliyeti 500 bin ila 1 milyon TL arasında değişiyor. Altının gramı şu anda 2 bin 300 lira civarındadır. Bir gelin için en az 300 ila 350 gram arasında altın alınıyor ve bu da 700 bin lira civarında tutuyor. Devlet damat adaylarına maddi destek verirse çok iyi olur. Şu an altın almak için bir fırsattır. İhtiyacı olanların almalarını tavsiye ediyoruz." (İLKHA)

Kaynak: ilkha