Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, BM Mali ve İdari İşler Danışma Komitesi üyeleri ile UNAMA temsilcilerinin Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanı Mevlevi Muttaki'yi ziyaret ettiği belirtildi.

Görüşmede, Afganistan'ın Birleşmiş Milletler'de temsili, insani yardımların etkin yönetimi ve Afganistan'da potansiyel altyapı projelerinin hayata geçirilmesi konuları görüşüldü.

Dışişleri Bakanı Muttaki, muhataplarına Afganistan'daki uyuşturucu bağımlılarının rehabilitasyonu, yetimlere maddi destek sağlanması ve Afgan kadınlarının özel sektörde öne çıkan rolü hakkında bilgiler verdi.

Ukrayna Rusya’nın petrol limanını vurdu Ukrayna Rusya’nın petrol limanını vurdu

Bilgilendirmede, ülkedeki ekonomik gelişmelere de yer veren Muttaki, yıllar süren savaşlar ve istikrarsızlıktan sonra Afganistan'da Qushtepa Kanalı, TAPI projesi, Casa-1000, Trans-Afgan Demiryolu Projesi gibi bölgesel ekonomiye de katkı sunan mega projelerin başlatıldığının altını çizdi.

İnsani yardım için BM'ye teşekkürlerini sunan Bakan Muttaki, Afganistan İslam Emirliğinin; Afganların uzun süre başkalarının insani yardımlarına bağımlı kalmasını istemediğini, bunun yerine Afganistan'ın büyük projelerle kendi kendine yeten bir ülke haline gelmesi için çalıştıklarını dile getirdi.

Afganistan'ın önceliklerine dikkat çeken Muttaki, insani yardımların insanların iş bulmasına, yerli ürünlerin ve sanayinin gelişmesine, BM organlarının Afganistan'daki özel sektörü desteklemek için ihtiyaçlarını Afgan pazarlarından karşılamalarına yardımcı olacak şekilde harcanması gerektiğini söyledi.

Son olarak Bakan Muttaki, orta ölçekli işletmelerin büyümesi, kalkınma projelerine önem verilmesi ve çiftçilere alternatif geçim koşullarının sağlanmasının öncelikleri arasında olduğunu vurguladı.

Komite Başkanı Bachar Bong Abdullah, gezinin amacının UNAMA'nın Afganistan'daki işlerini değerlendirmek ve Afgan tarafının önceliklerini belirleyerek bunları BM Genel Kurulu'na sunmaya çalışmak olduğunu kaydetti.

Afganistan'da halkın hayatında güvenliğin ve kentsel olanakların sağlanmasında önemli olumlu gelişmeler kaydedildiğine değinen Komite üyesi Emced Qaid Ahmed Al-Kumim, Kabil'den sonra kendisinin de illeri ziyaret ederek gelişmeleri yakından gözlemleyeceğini ve Afganistan'daki durumu değerlendirip önerilerini ilgili makamlara sunacağını söyledi. (İLKHA)

Kaynak: ilkha