Refah'a yönelik askeri saldırıya karşı uyarıda bulunan Guterres, "israil üzerinde nüfuzu olan ülkelerin var güçleriyle Refah'a operasyonu engellemeleri için çağrıda bulunuyorum." İfadesini kullandı.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Guterres, "Refah'a yapılacak bir askeri saldırı, tahammül edilemez bir gerginliğe, binlerce sivilin ölümüne ve yüz binlerce kişinin yerinden olmasına neden olacaktır. Bunun Gazze'deki Filistinliler üzerindeki etkisi yıkıcı olur ve hem işgal altındaki Batı Şeria'da hem de bölgede ciddi sonuçlar doğuracaktır." dedi.

Bir gazetecinin, ABD'nin operasyonu gerçekleştirmek için işgal rejimine baskı yapması gerekip gerekmediğine ilişkin sorusuna Guterres, "Mutlaka yıkıcı bir trajediden kaçınmak için mümkün olan her türlü baskıyı uygulamanın çok önemli olduğunu düşünüyorum." yanıtını verdi.

Daha önce işgal rejimi başbakanı Binyamin Netanyahu, işgal birliklerinin Gazze Şeridi'nin Mısır sınırındaki Refah şehrine "her halükarda" saldırı düzenleyeceğini söylemişti.

İrlanda: Bu ay içinde Filistin'i devlet olarak tanıyabiliriz İrlanda: Bu ay içinde Filistin'i devlet olarak tanıyabiliriz

Guterres, ayrıca, Gazze Şeridi'nde gömülü Filistinlilerin ölümlerine ilişkin tüm koşulların belirlenmesi için bağımsız araştırmacıların Gazze Şeridi'ndeki toplu mezar alanlarını ziyaret etmesine derhal izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Bazı hastanelerin artık mezarlıklar haline geldiğini belirten Guterres, "Gazze'nin çeşitli yerlerinde toplu mezarların keşfedildiği yönündeki haberlerden derin endişe duyuyorum. Yüzlerce Filistinlinin hayatını kaybettiği, gömüldüğü veya yeniden gömüldüğü koşulları tam olarak tespit etmek için bağımsız uluslararası adli tıp araştırmacılarına derhal toplu mezar alanlarına erişim izni verilmelidir." diye konuştu.

Guterres, uluslararası hukuku ihlal edenlerin hesap vermesi gerektiğini ifade etti. (İLKHA)

Kaynak: ilkha