İstanbullular, Ayasofya'dan sonra Mescid-i Aksa'nın da özgürlüğüne kavuşmasını bekliyor İstanbullular, Ayasofya'dan sonra Mescid-i Aksa'nın da özgürlüğüne kavuşmasını bekliyor

Batı dünyasında ABD başta olmak üzere birçok ülkede üniversitelerde Gazze için başlatılan destek eylemleri, dalga dalga yayılmaya devam ediyor.

Batıda başlayan ve Türkiye'de de devam eden öğrenci eylemleri ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, " Yeni kuşaklar daha masumiyet taraftarı… Daha çok adalet, daha çok hakkaniyet istiyorlar. Çünkü gelecek de onların olacak. Onlara bırakılacak dünyanın güzel ve doğru olması gerekiyor. Onların tepki göstermesi gayet insaniydi." dedi.

"Allah'a gönülden teslim olmaları tüm dünyayı etkiledi"

Tarhan, "Gazze olayları küresel vicdanı çok etkiledi. Özellikle küresel güçlerin uyguladığı çifte standart, daha önce sinsice yapılıyordu ama şimdi aşikâr oldu. Aslında iyi de oldu. Gazze olayları, iyiyi-kötüyü, İnsan hakları konusunda samimi olanı ve olmayanı da ayırt etme acısından turnusol kâğıdı gibi oldu. Burada iyi ve doğru insanların dünyayı etkilemesine sebep oldu. Bir diğeri de İslamofobi'yi bitirdi. İslamofobi senelerdir yetiştirilmiş bir fikirdi. Küresel çapta savaş isteyenlerin, silah sanayisinin geliştirdiği düşmana ihtiyacı vardı. Bunun için kökten dinciliği düşman kabul etti ve bunun için sembol olarak İslamofobi'yi üretti. Senelerdir işleye işleye filmlerde bir noktaya getirmişlerdi. Ancak böyle bir durumda İslam'ın aslında Allah'ın Rahman ismini, İslam'daki merhamet kavramının Gazze'deki saflığı, samimiyeti ve oradaki teslimiyeti, Allah'a gönülden teslim olmaları tüm dünyayı etkiledi." diye konuştu.

"Toplumsal vicdan, küresel vicdan harekete geçerse ancak kötüler durabilir"

Gazze'deki mücahitlerin ellerinde bir sürü esir olmasına rağmen onlara hiç kötü muamele yapmamaları ve böyle bir durumda intikam güdüsüyle hareket etmemelerinin Peygamber ahlakını ortaya çıkardığını söyleyen Tarhan, "Yeni kuşaklar daha masumiyet taraftarı… Daha çok adalet, daha çok hakkaniyet istiyorlar. Çünkü gelecek de onların olacak. Onlara bırakılacak dünyanın güzel ve doğru olması gerekiyor. Onların tepki göstermesi gayet insaniydi. Türkiye'de de bununla ilgili organizasyonlar yapıldı. Üniversitemizde de gençler tamamen kendiliğinden çeşitli organizasyon yaptılar. Üniversitemizde Sağlık, Spor ve Kültür de başlatılan eylemleri yasal bir şekilde destekledi. Öğrenciler düşüncelerini ifade ettiler. Düşünce özgürlüğü, ifade özgürlüğü içerisinde gayet ölçülü bir şekilde davranıp dağıldılar. Bu tarzda duruş göstermeye insanın çok ihtiyacı var. Hiçbir şey yapamıyorsak bile böyle durumlarda en azından yanlışa yanlış denilmeli. Toplumsal vicdan, küresel vicdan harekete geçerse ancak kötüler durabilir. Dante'nin, 'cehennemin en karanlık yerleri, ahlak krizi zamanlarında tarafsız kalanlara ayrılmıştır' diye bir sözü var. Onun için burada kötülüğe sesiz kalanlar düşünsün." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Kaynak: ilkha